Разлика помеѓу преработките на „Именка“

Одземени 425 бајти ,  пред 4 години
Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена преработката 3097970 на Вик Ретлхед
(Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена преработката 3097970 на Вик Ретлхед)
1. [[Конкретни именки]] - означуваат материјални предмети (маса, камен, дете, [[планина]], [[чаша]], [[вода]] итн.)
2. [[Апстрактни именки]] - означуваат неметеријални предмети ([[љубов]], [[воздух]], [[среќа]], [[тага]], [[омраза]], [[ден]], [[вторник]], [[лето]] итн.)
 
 
''3. [[Конкретни именки]] '''
 
*означуваат имиња на суштества и предмети(дете,гума,табла,авион,прозорец...)
 
''4. [[Апстрактни именки]] '''
*oзначуваат нешто што го чувствуваме и замислуваме (љубов,тага,радост,сила,итрина...)
 
== Род на именките ==
Секоја именка во македонскиот јазик си има свој род: машки, женски или среден. Родот е содржан во именката и тој не може да се промени.
 
''На пр.: мажчовек - машки род; жена - женски род; дете - среден род.''
 
Родот го има само во еднинската форма на именката.
{{Зборовни групи}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Именки|*]]