Галилео Галилеј: Разлика помеѓу преработките

с
Отстрането уредувањето на 146.255.91.210 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06
с (Отстрането уредувањето на 146.255.91.210 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
Поради своите откритија Галилеј доаѓа во судир со [[Инквизиција]]та, при што е принуден да се откаже од своите ставови.
 
<big>==Биографија==
Како момче, Галилеј сакал да замине во манастир, но татко му го уверил да студира медицина. Го посетувал Универзитетот во [[Пиза]]. Галилеј не се стекнал со титула на лекар туку, наместо тоа, сето време го минувал проучувајќи [[математика]]. Подоцна поучувал математика и станал професор по тој предмет на Универзитетот во [[Пиза]]. <ref name="a">Општа наука (Енциклопедија за секое семејство и дом) – Младинска книга Скопје. Главен уредник Адам Харт-Дејвис.</ref>
Додека бил на универзитетот, Галилеј експериментирал со нишала, го проучувал паѓањето на предметите и и се посветил на [[Астрономија|астрономијата]]. Седејќи во катедралата, забележал голема бронзена светилка што се ниша на синџир поради провевот. Го измерил нишањето според својот пулс и се изненадил што секој замав трае исто, без оглед дали светилката се нишала неколку сантиметри или многу повеќе. Увидувајќи дека нишалото е правилен природен показател на времето, открил мал пулсиметар, а пред крајот на животот конструирал и часовник со нишало.<ref name="a"/>
Во 1592г. Галилеј се преселил на север, во Падова, каде што почнал долгогодишна врска со Марина Гамба. никогаш не се венчале, но имале три деца. нивните две ќерки биле испратени во манастир, а синот Винченцо бил себичен и често го доведувал во неволја својот татко.<ref name="a"/>
[[Језуити|Језуитите]] во [[Рим]] биле одушевени кога Галилеј им ги покажал сателитите на [[Јупитер]]; топло го пречекале кардиналите, па дури и папата. но врз основа на овие сателити Галилеј почнал да застапува мислење дека [[Сонцето]] е во центарот на вселената, што во 1543 г. го тврдел и [[Коперник]]. Тоа значело дека [[Земјата]] со сигурност се врти околу [[Сонцето]], што дирекно се судрило со [[Библијата]]. инквизицијата во [[Рим]] го осудила Галилеј на доживотен затвор, иако казната подоцна била сменета во постојан домашен притвор во неговата вила во Арчетри. Умрел во 1642г., а папата [[Јован Павле II]] го помилувал во 1992г., полни 359 години по казната за ерес.</big><big><big>Големref текст</big><big><big>Голем текст</big><big><big>Голем текст</big><big><big>Голем текст</big><big><big>Голем текст</big><big><big>Голем текст</big><big><big>Голем текст</big></big></big></big></big></big></big><name="a"/big>
 
==Експериментите на Галилеј==