Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

с
Веднаш после формирањето, бригадата водела борби против германските и [[балисти]]чките единици на теренот на Кичево и против бугарските единици на подрачјето на Крушево, Ресен и Охрид. Во почетокот на декември водела одбранбени борби против германско-балистичките единици кои концентрично напаѓале од Кичево, Дебар и Струга на слободната територија во Дебарца, каде се наоѓал и Централниот комитет на КП на Македонија и Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија.
 
Под притисок на надмоќните германско-балистички единици, бригадата заедно со Главниот штаб и ЦК на КПМ извршиланоќта меѓу 5 и 6 декември започнала марш преку планината [[Галичица]] и Албанија и на 13 декември 1943 година пристигнала во [[Меглен]], Егејска Македонија. По заминувањето на бригадата слободната територија во [[Дебарца]] повторно била окупирана од страна на Германците и балистите, при што биле запалени селата [[Мраморец]], [[Турје]] и [[Сливово]].
 
== Февруарскиот поход ==