Разлика помеѓу преработките на „Средоземно Море“

с
нема опис на уредувањето
с
 
'''Средоземно Море''' — дел од [[Атлантски Океан|Атлантскиот Океан]] и е речиси целосно затворено со копно, на север со [[Европа]], на југ со [[Африка]] и на исток со [[Азија]]. Покрива површина од приближно 2,5 милиони km².
Средоземното Море или Медитеранот е внатрешно или средоземно море на Атлантскиот Океан. Сместено е помеѓу Европа, Африка и Азија. Се простира од 31° do 36°СГШ(Северна Географска Широчина) и од 5°ЗГШ(Западна Географска Широчина) до 41°ИГШ(Источна Географска Широчина). Зафаќа површина од 2 972 500кm². На запад, преку Гибралтарскиот Проток се поврзува со Атлантскиот Океан, на југоисток преку Суецкиот Канал се поврзува со Црвеното Море и со Индискиот Океан. Средозменото Море, со во основа по линијата со Апенинскиот Полуостров и Сицилија се дели на западен и источен базен.