Википедија:ВикиПроект Одржување: Разлика помеѓу преработките

се додадов + уште нешто
Нема опис на уредувањето
(се додадов + уште нешто)
# [[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup>
# [[Корисник:Виктор Јованоски|Виктор Јованоски]]
# [[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup>
# --[[Корисник:SmartM&amp;M|Макс]]<sup>([[Разговор со корисник:SmartM&amp;M|разговор]])</sup>
# [[Корисник:Stefan40-3e3e|Stefan40-3e3e]]<sup>[[Разговор со корисник:Stefan40-3e3e|WTF here!!]]</sup>
# /
====Пријавени доброволци====
# [[Корисник:Виктор Јованоски|Виктор Јованоски]] (админ)
# [[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> (админ)
# / (админ)
# [[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup> - за пронаоѓање, маркирање и средување
#
Постапки за сите видови на статии
 
1. Статии без интервики врски и без категории. Постапка: средувај на лице место. Најголемиот дел од статиите се вакви. Решението е: се бара статијата на англиската википедија, ги копираме интервики врските овде, таму додаваме македонска вики врска, а овде вметнуваме плус англиска викиврска. Исто така, за категориите гледаме ориентационо како е на англиската, ги создаваме, а и во категориите ставаме интервики. Ако категоријата треба да се наоѓа во родителска категорија која не постои, ја правиме и неа, се`сѐ додека не стигнеме до конечно направена категорија погоре во хиерархијата. Ова најчесто се наоѓа како плус недостаток на сите овие статии за внимание.
 
2. Долги статии на дадена тема кои се копи/пасте од семинарски работи. Постапка:Маркирај сега, среди интервики и категории, направи основно форматирање, разгледувај подоцна. Овие статии немаат викиврски, немаат наведени извори и најчесто стилот на пишување е промашен (на пр, премногу стручен, а не информативен за општата читателска публика). Поправката на овие статии оди доста бавно, затоа ги оставаме за крај. Ознака со шаблон {{вн_долга}} Ги оставаме за подоцна, за најпрвин да ги елиминираме сосем малите и средните статии. Под 'направи основно форматирање' се мисли да се раздвојува текстот во параграфи и да се создаваат секции. Пример: [[Августус де Морган]]
4. Празни статии - има инфокутија или некој навигационен шаблон, но нема содржина. Постапка: Вметни соодветен вовед од 3 параграфа. Не заборавајте да цитирате извори. Сите статии со само воведен дел се никулци, затоа не заборавајте да ги маркирате како такви. Ако немаат категории или интервики, додавајте веднаш.
 
5. Статии со целосно промашен стил на пишување. Постапка: Бриши ја содржината и напиши соодветен вовед од три параграфа. Не заборавајте да цитирате извори. Типичен пример за ваква статија - <span class="plainlinks">[[http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0&oldid=312245 Црна дупка]]</span>. Каков стил треба да се избегнува:
::„'''Да видиме што''' навистина се случува, замислете како фрлате тениско топче во воздух нагоре...“
::„Прво, не е возможно да се види црна дупка директно бидејќи од нив '''како што спомнав''' не може да излезе светлината... затоа тие се викаат црни дупки. Но има добри причини да веруваме дека тие постојат'''!'''“
Од вакви причини, следно на листата за приоритетни работи ни е и создавање на [[Википедија:Прирачник за стил]]. За сите нови корисници кои упорно ќе пишуваат со неенциклопедиски стил, автоматски ќе ги известуваме (со шаблон) и ќе ги посочуваме кон овој водич. Ако го игнорираат, ќе ја бришеме содржината, се`сѐ додека не им текне да го прочитаат.
 
6. Мали уредни статии - пример: [[Тестис]]. Ваквите статии имаат категории, интервики и енциклопедиски стил. Им фали минимално уредување, на пример почетокот да се стави со задебелен текст и да се наведат извори. За пронаоѓање на извори, импровизирајте, најдете ја статијата на англиската википедија и обидете се да вметнете некоја референца онаму каде што е најпотребно. Ова е најлесното што може да го добиете.
 
 
 
6. Мали уредни статии - пример: <span class="plainlinks">[[http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%81&oldid=275716 Тестис]]</span>. Ваквите статии имаат категории, интервики и енциклопедиски стил. Им фали минимално уредување, на пример почетокот да се стави со задебелен текст и да се наведат извори. За пронаоѓање на извори, импровизирајте, најдете ја статијата на англиската википедија и обидете се да вметнете некоја референца онаму каде што е најпотребно. Ова е најлесното што може да го добиете.
 
[[Категорија:ВикиПроект Оддржување]]