Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

с
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
 
4. Ако зборот се зголемува со додавање на претставки и наставки, акцентот се поместува за да застане секогаш на третиот [[слог]] од крајот на зборот.
''На пр.: грáд - грáди - и`зградба ́изградба - изгрáдбата.''
 
== Наводи ==