Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

Дополнуване на намерно изоставен цитат.
(Дополнуване на намерно изоставен цитат.)
[[Слика: Bnmoro 1910-2.jpg | десно | мини | 250п | статутот на БНМОРО.]]
'''Бугарската народна македонско-одрински револуционерна организација''' била револуционерна организација основана на 4 мај 1910 година од група дејци од [[Солунски револуционерен округ|Солунски]], [[Струмички револуционерен округ|Струмичкиот]] и [[Серски револуционерен округ]] без соработниците на [[Јане Сандански]], чија задача била да добие [[автономија за Македонија и Одринско]] како етапа за духовното и политичко обединување со Бугариjа. Во февруари 1911 година БНМОРО се обединила со [[Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација|ВМОРО]] на Тодор Александров. Според [[Ванчо Ѓорѓиев]], БНМОРО е производ на бугарските институции за нивните политички цели во Македонија <ref>Апостол Петков - Кралот на Блатото, Државен Архив на Република Македонија-Македоника Литера - Скопје, 2013, 258</ref>. Оваа констатација ја потврдува и бугарскиот конзул во Солун - [[Атанас Шопов]]. Според него во испраќањето на четите на БНМОРО во Македонија, биле замешани лица од министерството во Софија <ref>Атанас Шопов, Дневник, дипломатически рапорти и писма, София, 1995, 24.</ref>.
 
== Историја ==
3.759

уредувања