Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

с
нема опис на уредувањето
с
с
#[[брзина на светлината|брзината на светлината]] во [[вакуум]] е иста за сите набљудувачи, без разлика од релативното движење или движењето на [[светлински]]от извор.
 
Добиената теорија се справува подобро со опитите отколку класичната механика, на пример во [[Мајкелсон-Морлиев опит|Мајкелсон–Морлиевиот опит]] кој го потврдува вториот постулат, но има и многу неочекувани последици. Некои од нив се:
*[[Релативност на едновременоста]]: два настани, едновремени за еден научник, можеби не се едновремени за другиот набљудувач ако двајцата се во релативно движење.
*[[Временска дилатација]]: Подвижни [[часовник|часовници]] е забележано дека работат поспоро отколку часовниците кои се „неподвижни“.
{{Главна статија|Историја на специјалната теорија за релативитетот|Историја на општата теорија за релативитетот}}
 
Историјата на специјалната теорија се состои од многу теоретски резултати и искуствени резултати добиени од страна на [[Алберт Абрахам МајклсенМајкелсон]], [[Хендрик Лоренц]], [[Анри Поанкаре]] и останатите. Сето тоа сдовело до создавањето на специјалната теорија за релативитетот предложена од [[Алберт Ајнштајн]], и последователната работа на [[Макс Планк], [[Херман Минковски]] и други.
 
[[Општиот релативитет]] (ОР) е [[теорија за гравитација]]та кој била развиена од страна на [[Алберт Ајнштајн]] меѓу 1907 и 1915 г., и со придонеси од многу други по 1915 г.