Разлика помеѓу преработките на „Шакал“

Одземени 4 бајти ,  пред 6 години
с
Шакалите се моногамни, како една двојка брани својата територија од останатите како гневен прогонува натрапниците и обележува границата со [[урина]] и измет. Населена област може да биде доволно голема за да се сместат и младите чекаше додека си основаат [[семејство]] и да најдат свој територија. Понекогаш шакалите формираат мали групи, ако најде труп на животно, но обично ловат сами или во парови.
 
Современи истражувања разјаснуваат врските меѓу шакаловите видови. Иако нивните надворешни карактеристични црти, не сите шакалови видови се толку блиски едни со други. Пругестиот и црногрбиот шакал се слични, но биолошки, нивниот изглед е поделен од оној на дивите кучиња и волците пред 6-7 милиони години. [[Обичен шакал|Обичниот шакал]] и [[етиопски волк|етиопскиот волк]] се дел од групата, која вклучува и [[сив волк|сиви волци]], домашно [[куче]] и [[којот]]. [[Опит]]и во [[Германија]] дошле до заклучок дека при вкрстување помеѓу [[пудлица]] и [[шакал]], се добива [[хибрид]], кој за разлика од вкрстување помеѓу [[волк]] и [[куче]] е со намалена способност за размножување, намалени комуникациски способности, како и зголемување на генетските болести, само по три генерации размножување.
 
==Видови==