Разлика помеѓу преработките на „Бахами“

Одземен 51 бајт ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Во Бахамите постои [[двопартиски систем]] којшто е доминиран од централно-левата Прогресивна Либерална Партија и од централно-десната Слободно Национално Движење. Многу помали партии не можеле да победат на парламентарни избори. Овие партии се Демократското движење на Бахамите, Коалицијата за демократски реформи и Бахамската националистичка партија. Уставните права ги вклучуваат слободата на говор, печатење, обожавање и здружување. Ако Бахамите географски не се наоѓаат во Карибите, тие се член на Карипската заедница. Судската власт е независка од законодавната и извршната. Правните науки се врз основа на Англискиот закон.
 
Законодавната моќ ја има дводомниот парламент кој се состои од [[Собрание на Бахамите|Собранието]] (долниот дом) со 41 член, кои се избрани од дистриктитеокрузите, и [[Сенат на Бахамите|Сенатот]] со 16 члена чиишто членови се назначени од генералниот гувернер вклучувајќи девет по предлог на премиерот, четири по предлог на лидерот на опозицијата и три по предлог на премиерот по консултација со лидерот на опозицијата. Собранискиот дома ги извршува сите главни законодавни функции. Бидејќи е под системот на Вестминстер, премиерот може да го распушти парламентот и да свика општи избори во кое било време во период од 5 години.
 
[[Премиер на Бахамите|Премиерот]] е шеф на владата на Бахами и најчесто е лидер на владеачката партија во земјата. Извршната власт е во рацете на неговиот кабинет на министри, кои пак ги назначува самиот премиер, со подршка од Собранието. Сегашен премиер на Бахамите е [[Хјуберт Ингрем]]. Судскиот систем во државата е независен.
 
== Адиминистративна поделба ==
[[Податотека:Districts of the Bahamas.png|thumb|right|300px|ДистриктиОкрузи на Бахамите]]
 
ДистриктитеОкрузите на Бахамите овозможуваат систем на локално раководење освен [[Њу Провиденс]], чиишто работи се водени директно од централната власт. Во 1996, Парламентот на Бахамите го усвоил Актот за локална самоуправа со цел да се олесни воведувањето на Фамилијарни островски администратори,управништва Дистрикти— окрузи на локална самоуправа, Советницисоветници за локална самоуправа и Локални комитети за различните заедници на островите. Целта на овој акт е да им се овозможи на одбраните лидери да ги водат и надгледуваат работите во нивните дистриктиокрузи без мешање на централната власт. Се вкупно, има 32 дистриктиокрузи, во кои избори се спроведуваат на секои 3 години. Исто така постојат 110 Советници и 281 член на Градскиот комитет соодветно на различните дистриктиокрузи.<ref>[http://www.bahamas.gov.bs/bahamasweb2/home.nsf/vContentW/A5FB7665F3E4341306256F0000763055 Family Island District Councillors & Town Committee Members]</ref>
 
Секој Советник или член на Градскиот комитет е одговорен за вистинската употреба на јавните фондови и одржувањето и развојот на нивниот изборен округ.
 
Покрај Њу Провиденс, останатите дистриктиокрузи се:
<div style="font-size:95%;"><!--Заради помали прозорци-->
{{Columns |width=19em