Зборник на Миладиновци: Разлика помеѓу преработките

с
 
== Содржина ==
 
Во овој Зборник на 538 страници голем формат се објавени вкупно 660 песни, од кои 584 македонски и 76 бугарски. Покрај тоа, во книгата се приклучени уште и [[Свадба|свадбени]] обичаи од [[Струга]] и [[Кукуш]], годишни обичаи од Струга, верувања, игри, преданија, сопствени народни имиња, пословици, гатанки и мал македонско-хрватски [[речник]].
 
{{ПозКарта повеќе
| Македонија
| lon9_deg = 21 | lon9_min = 20 | lon9_dir = E
}}
 
Во овој Зборник на 538 страници голем формат се објавени вкупно 660 песни, од кои 584 македонски и 76 бугарски. Покрај тоа, во книгата се приклучени уште и [[Свадба|свадбени]] обичаи од [[Струга]] и [[Кукуш]], годишни обичаи од Струга, верувања, игри, преданија, сопствени народни имиња, пословици, гатанки и мал македонско-хрватски [[речник]].
 
''Предговорот'' кон Зборникот на народни песни е приредувачки и толковен коментар кон неговите содржини. Приредувачкиот коментар, најпрвин, прецизно ги изложува податоците за соработувачкиот тим на кажувачките од една страна, и запишувачите, од друга.