Разлика помеѓу преработките на „Илири“

Додадени 32 бајти ,  пред 5 години
с
 
== Ардијанското Кралство ==
Со распаѓањето на родовско-племенското општествено уредување, во III век п.н.е. било формирано и Ардијанското Кралство, на чело со првиот крал [[Агрон]]. Тоа се простирало во делот на денешното [[Црногорско Приморје]], со центар во [[Бока Которска]].
 
Кралот Агрон подоцна го проширил кралството и во јужна Херцеговина до долниот тек на реката [[Неретва]]. Исто така, кон неговата држава приклучил и територии на југ, потчинувајќи некои од тамошните илирски племиња.
 
Освен тоа, кралот Агрон соѕдал моќна флота. Тој презел поход и во јужна Илирија потчинувајќи ги Лабеатите со центар во [[Скадар]]. За кратко време јадранските острови на територијата на денешна Албанија до реката [[Вјоса]].
 
По смртта на кралот Агрон власта ја наследила неговата жена [[Теута]]. Таа настојувала да ја зацврсти власта и создала уште помоќна флота на [[Јадранското Море]]. Меѓутоа, наскоро се нашла пред опасноста од својувањата на римската држава.
 
==Култура на Илирите==