Разлика помеѓу преработките на „Највисок државен домен“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Највисок државен домен''' (или '''државен код на главен семрежен домен''') — [[највисок домен|највисокиот домен]] на именската [[семрежје|семрежја]] адреса кој се доделува на една држава; т.е. последните две букви од семрежната адреса.
 
Сите државни семрежни кодови се долги две букви, ги доделува Агенцијата за доделување на броеви на семрежјето (IANA)<ref>[http://www.iana.org/ Официјална страница на ИАНА]</ref> според упатството [http://tools.ietf.org/html/rfc1591 РФЦ 1591] кое кореспондира со стандардот [http://www.iso.org/iso/country_codes.htm ИСО 3166-2 алфа-2] со неколку исклучоци.<ref>{{цитирана веб страница |url=http://tools.ietf.org/html/rfc1591#section-4 |title=RFC 1591 - Domain Name System Structure and Delegation |year=1994 |month=March |author=[[Jon Postel]] |accessdate=2008-09-09 }}</ref><ref>{{нмс |url=http://www.iso.org/iso/country_codes.htm |title=ISO 3166 Maintenance agency|author=[[ISO]] }}</ref>
 
Државите имаат национален опслужувач на државниот семрежен домен, кој ги доделува имињата со државната наставка, и ги насочува пребарувањата на адреси со тој државна наставка.