Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Прирачник за стилот“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Воведот треба да стои независен како концизен преглед на статијата, треба да создаде контекст, да ги сумира најважните поенти, да објасни зошто темата е важна или значајна и кратко да ги објасни нејзините поважни контроверзности, ако постојат такви. Тежиштето дадено на материјалот во воведниот дел на груб начин да ја рефлектира својата важност кон темата преку веродостојни, публикувани извори. Иако треба да се земе во предвид дека воведниот дел би требало да го заинтересира читателот за повеќе од статијата, тој не смее да го „задева“ читателот преку навестување, но не и објаснување на важни факти кои ќе се појават понатаму во статијата. Воведот треба да содржи до четири параграфа, треба да е внимателно покриен со извори онаму каде што има потреба од тоа и да биде напишан во чист, достапен стил кој подготвува за читањето на целата статија.
 
Содржината на статијата, ако е прикажана, се појавува по воведнатавоведниот секцијадел и пред првото подглавие.
 
=== Форматирање на воведот ===
::'''Алберт Ајнштајн '''(14 март 1879 – 18 април 1955) — теоретски физичар кој нашироко се смета за најголемиот научник на XX век...
Друго правило на Википедија е да се ставаат во наводници наслови на книги, филмови, композиции, нумери, албуми и видеоигри. Ако првото споменување за темата на статијата е наслов на книга или филм, се користи '''''задебелен текст во наводници'''''. На пример, статијата за [[2001: Вселенска Одисеја (филм)]] започнува вака:
::'''„2001: Вселенска Одисеја“''' ({{lang-en|2001: A Space Odyssey}}) е научно-фантастичен филм од 1968 година режиран од Стенли Кјубрик, кој заедно со Артур Ч. Кларк е и автор на сценариото.
Најчесто се препорачува имињата на трудови (на пример, научна статија), подглавија (на пр. во книга), песни или телевизиски епизоди да бидат споменати во наводници. Притоа, внимавајте да ги корисите македонските наводници ('''„“'''), кои се разликуваат од англиските (""). Ако првото споменување за темата на статијата е наслов на едно од горенаведените работи, се користи „'''задебелен текст во наводници'''“. На пример:
::„'''Кој кого набљудува?'''“ е името на последната епизода од првата сезона на американската телевизиска серија ''Вовед„Вовед во анатомија''анатомија“.
 
==== СекцииПоднаслови и содржина ====
Иако воведниот дел се смета за секцијаподнаслов, нема подглавиеназив на секцијаподнаслов, подглавиетоназивот „Вовед“ или „Почетен дел“ или било што во тој контекст не треба да се додава на почетокот на статијата. Кога е прикажана, опционалната табела со содржината се појавува меѓу воведнатавоведниот секцијаподнаслов и меѓу подглавието на прватапрвиот секцијаподнаслов од статијата.
 
===Содржина на воведот===
 
====Овозможете пристапен преглед====
ВоведнатаВоведниот секцијадел треба кратко да ги сумира најважните точки од статијата на таков начин што овозможува таа да стои како независна концизна верзија на статијата. Овде е многу поважно да биде текстот попристапен во споредба со другиот дел од статијата. Треба да се има во предвид создавање на интерес за читање на целата статија.
 
Општо, специјализираната терминологија треба да биде одбегнувана во воведот. Онаму каде што несекојдневни термини се есенцијални за објаснување на темата, треба да бидат поставени во контекст, кратко дефинирани и со викиврски. Темата треба да биде поставена во контекст кој повеќето читатели би го нашле како познат. На пример, наместо да ја давате географската широчина и должина на некое градче, подобро е да истакнете дека тоа е предградие на тој и тој поголем град, или можеби дека дава услуги за фармите на таа и таа област. Читателите не треба да бидат фрлени во средината на темата со првиот збор; треба лесно да се наведат кон неа.