Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Dice Distribution (bar).svg|мини|десно|Дискретен веројатносен распоред на збир од два зара]]
'''Веројатносен распоред''' — во [[Статистика|статитистиката]] претставува односот помеѓу вредностите кои ги зема [[Случајна променлива|случајната променлива]] и нивните [[Теорија на веројатноста|веројатности]]. Распоредот на веројатностите може да биде униваријатна и мултиваријантна. Униваријантниот распоред ги дава веројатностите на една случајна променива да преземе разни алтернативни вредности. Мултиваријантниот распоред ги дава веројатностите на еден случаен вектор – збир на два или повеќе случајни променливи – преземање разни вредносни комбинации.
Од униваријантните распореди на веројатност најчесто се среќаваат и се многу важни слендиве: биномна
веројатност, хипергеометриска веројатност и нормалниот распоред.