Разлика помеѓу преработките на „Едначење по звучност“

с
нема опис на уредувањето
с
 
== Правило 3 ==
Едначењето по звучност редовно се обележува и во [[префиксиранизборовите зборови|префиксиранитесо зборови]]претставка.
 
== Правило 4 ==
Согласката ''ј'' се обезвучува и пред [[слеана согласка|слеаните]] ''ц'', ''ч'' во префиксираните зборови со претставка.
 
== Правило 5 ==
Кога префикситепретставките што завршуваат на согласка (''зад''-, ''над''-, ''од''-, ''под''-, ''пред''-, ''без''-, ''из''-, ''раз''-) ќе влезат во состав на збор што почнува со [[истородна согласка]], настануваат два случаја.
 
=== Правило 5.1 ===
Во некои зборови границата меѓу префиксотпретставката и [[основен збор|основниот збор]] јасно се чувствува, и согласките се пишуваат удвоено: ''оддели'', ''поддава'', ''раззелени'', ''оттука'', ''поттикне'', ''бессовесен'', ...
 
=== Правило 5.2 ===
 
=== Правило 6.3 ===
Пред [[членскачлен наставка(граматика)|членската наставка]] -''та'' не се одбележува и едначењето на другите звучни согласки
 
=== Правило 6.4 ===