Разлика помеѓу преработките на „Коста Паница“

Одземени 78 бајти ,  пред 7 години
Да, бил е Марсовец.
(Одбиена последната промена во текстот (од Jingiby) и вратена ревизијата 3158519 на Bobi987 Ivanov)
(Да, бил е Марсовец.)
'''Костадин (Коста) Атанасов Паница''' (1857-1890) бил армиски офицер и мајор во бугарската армија. Учесник во бунтови и востанија против отоманската власт во Бугарија и Србија, организатор на македонското иселеништво во Бугарија, доброволец во Српско-турската војна (1876-1878 г.), Руско-турската војна (1877-1878) и Српско-бугарската војна (1885).
 
Коста Паница е роден во Трново, северна Бугарија, во 1857 г. Потеклото му е од трновското село [[Дебелец]].<ref>Историјата на родот на Паница датира уште од пред 1700 година. Дедиње му биле многу строги и опишале целата негова историја. "Ги чувам некои стари бумаги, таму сè е напишано на многу стара хартија, со специјално мастило, најверојатно со перо. За тоа кој што има работено со што се занимавал, кој со кого бил партнер, и конечно причината за смртта на секој ", раскажува д-р Паница. Презимето му тргнува од периодот 1690-1710 година. Тогаш неговите предци живееле во Великотрновското село Дебелец. [http://www.segabg.com/article.php?id=37326 Васил Паница: Род без памет е род без иднина, Екатерина Терзиева, в-к “Сега”, 15.12.2006 г.]</ref><ref>''Паница, броен род, кој продолжува да дава видни личности. Историјата на родот започнува околу средината на 18 век, кога Димитар (овчар или орач) од селото Дебелец се преселува во Трново.'' Кой кой е сред българите ХV-ХIХ в: 501 имена от епохата на османското владичество, Илия Тодев, Издател Анубис, 2000, стр. 205.</ref> Кон 1690 година неговите предци живееле во Дебелец, а околу средината на 18 век, се преселиле во Трново. ИсторичаротНеговиот одтатко [[ОксфордскиАтанас универзитет|Оксфорд]]Николов [[Ричард(1802-1872) бил роден Џво Трново. Кремптон]],Атанас одбил другатрговец страна,и воимал своитедва трудовибракови. велиНеговата декапрва Мајоржена ПаницаМариола истоумрела така ималмлада и [[Македонци|македонско]]од потекло<ref>[http://books.google.mk/books?id=iL06AAAAIAAJ&q=macedonia#v=onepage&q=panitsa&f=falseнеа R.останале J4 деца. Crampton:Од Aнеговиот Shortвтор Historyбрак ofсо Modernсосетката Bulgariaму (1987)Венета се ,родиле Коста и p.уште 34]</ref>две деца.<ref>Военно-исторически сборник, том 37, Институт за военна история, 1968 г., [http://books.google.mkbg/books?idei=Ylz4fe7757cCLJNhUsjcL4WWswbniYCAAg&pghl=PA105bg&id=klsNAQAAIAAJ&dq=macedonian%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+major%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+panitsa%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81&hlfocus=en&sa=X&ei=H6NgUvruMsaz4ATQkoGYCQ&ved=0CDUQ6AEwAg#v=onepagesearchwithinvolume&q=macedonian%20majorD0%20panitsa&f=falseB2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0 Rстр. J41. Crampton: A Concise History of Bulgaria (Cambridge Concise Histories), 2005 , p. 105]</ref>. ИТаткото [[ИсаијаАтанас Мажовски]],не современикупотребувал нaпрекарот Паницана неговиот дедо, гохаџи вбројуваГеорги меѓуДимитров македонските- офицери,"Паница" штокако истопрезиме, такано укажуванекои наод неговотонеговите делумнодеца македонского потекло<ref>[http://macedonia-history.blogspot.com/2006/11/isaja-radev-mazovski-mazovski-isaja.htmlприфатиле Исаијаподоцна Радевимето Мажовски:Паница. "Възпоминания",Меѓу Софија,нив 1922бил г.,и стрКоста. 30]</ref>.
 
Учествува во Априлското востание (1876). По неуспехот на востанието пребегнува во Романија и Украина. Го посетува Военото училиште во Одесса (1875-1876).<ref>“Освободителната война 1877-1878”, ДИ "П.Берон", Софија, 1986, стр. 127</ref> Доброволец е во Српско-турската војна во одредот на генерал-мајор Черњаев. На 21 октомври 1876 г. пристапува во Руската армија, во VI-а дружина на III-а Ополченска бригада. Борбите се кај Стара Загора и превалецот Шипка. Награден е за храброст и унапреден во повисок чин - подпоручник. Во 1878 г. Паница, заедно со Љубен Каравелов, Марко Балабанов, Рајчо Николов, Георги и Никола Живкови и други зема учество во работата на комитетот „Единство", чија што цел е да се помагаат бугарските бегалци од Тракија и Македонците бегалци.
3.661

уредување