Разлика помеѓу преработките на „Отрантска Врата“

с
нема опис на уредувањето
с
с
За време на [[Прва светска војна|Првата светска војна]], протокот имал големо стратешко значење. [[Кралство Италија|Италија]], [[Трета Француска Република|Франција]] и [[Велика Британија]] во него сместиле лесни пловила, попречувајќи ѝ го влезот на [[Австроунгарска воена морнарица|Австроунгарската воена морнарица]] во [[Средоземно Море|Средоземното Море]].
 
Истите барикади не можеле да се справат со [[Германско царство|германските]] [[подморница|подморници]] кои успешно напаѓале во Јадранот и Средоземното Море во текот на целата војна.<ref name="WILLMOTT">''First World War'' - Willmott, H.P., Dorling Kindersley, 2003, Pageстр. 186</ref>
 
Во денешно време протокот се соочува со голем број на [[нелегална имиграција|нелегални имигранти]] кои [[албанска мафија|албанската мафија]] ги криумчари на бродови.