Разлика помеѓу преработките на „Синоним (таксономија)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Vampyroteuthis infernalis.jpg|мини|275п|[[Вампирска лигња|Вампирската лигња]] (''Vampyroteuthis infernalis'' Chun, 1903) има поголем број на синоними:<br><br />• ''Cirroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Vampyroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Melanoteuthis lucens'' Joubin, 1912<br />• ''Watasella nigra'' Sasaki, 1920<br />• ''Danateuthis schmidti'' Joubin, 1929<br />• ''Hansenoteuthis lucens'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis schmidt'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis beebei'' Robson, 1929<br />• ''Retroteuthis pacifica'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis anderseni'' Joubin, 1931.]]
 
Во [[научна номенклатура|научната номенклатура]], '''синоним''' е научен назив што се однесува на [[таксон]] кој денес има поинакво име,<ref name=ICBNsyn>[[#ICBN|''ICBN'']], „synonym“ во Прилог VII: „Поимник“ </ref> иако во зоологијата има малку поинаква улога.<ref>[[#ICZN|''ICZN'']], „synonym“ во „Поимник“</ref> На пример [[Карл Линеј|Линеј]] ѝ го дал првото научно име на [[смрчата]], кое гласело ''Pinus abies''. Денес тој назив не е во употреба и претставува синоним за тековното име ''Picea abies''.
 
== Ботаника ==
[[Податотека:MaskrosorTaraxacum 01officinale - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-135.jpg|мини|десно|[[Обично глуварче|Обичното глуварче]] (''Taraxacum officinale'') во поширока смисла (''sensu lato'') е многу широко распространета група од апомиксички лози и затоа некои научници ги делат на посебни видови. Други пак, ги сметаат сите независни видови за синоними на истиот вид.]]
 
Во [[ботаника|ботаничката]] номенклатура, синонимот е назив што не е исправен за описот, положбата и рангот во даден ботанички труд. Затоа, важи за „синоним на исправниот научен назив“, со тоа што исправноста зависи и од мислењето на научникот. Во ботаниката постојат следниве видови на синоними: