Разлика помеѓу преработките на „Сферно огледало“

Одземени 519 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
[[Огледало]] кое е дел од [[површина]] на [[сфера]] се нарекува '''сферно''' или ''закривено'' [[огледало]].
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
Кога [[огледална површина|огледалната површина]] е вдлабната, сферното огледало есе нарекува „'''вдлабнато'''“ (конкавно), сферноа [[огледало]]. Кога огледалната површинакога е испакнатата, сфернотоогледалото [[огледало]]ќе ебиде „'''испакнато'''“ (конвексно) сферно [[огледало]].
[[Огледало]] кое е дел од [[површина]] на [[сфера]] се нарекува сферно [[огледало]].
 
Центарот на кривината О, е [[центар]] на сферата чиј дел е [[огледало|огледалото]] и се нарекува [[оптички центар]] на [[огледало|огледалото]]. Точката Т, што се наоѓа на средината на [[огледало|огледалото]], е [[теме]] на огледалото. [[огледало|огледалотоПрава]]. Праватата што поминува низ центарот на [[огледало|огледалото]] и темето е [[главна оптичка оска]].
Кога [[огледална површина|огледалната површина]] е вдлабната, сферното огледало е вдлабнато (конкавно) сферно [[огледало]]. Кога огледалната површина е испакнатата, сферното [[огледало]] е испакнато (конвексно) сферно [[огледало]].
 
Центарот на кривината О, е [[центар]] на сферата чиј дел е [[огледало|огледалото]] и се нарекува [[оптички центар]] на [[огледало|огледалото]]. Точката Т, што се наоѓа на средината на [[огледало|огледалото]], е [[теме]] на [[огледало|огледалото]]. Правата што поминува низ центарот на [[огледало|огледалото]] и темето е [[главна оптичка оска]].
 
== Добивање на ликови во огледала ==
 
Со приближување на [[предмет|предметот]] кон [[огледало|огледалото]] се добива [[лик]] реаленшто е веродостоен, зголемен и превртен. Колку се приближува [[предмет|предметот]] кон [[огледало|огледалото]] [[лик|ликот]] е се подалеку и поголем.
 
Кога [[предмет|предметот]] е во [[фокусжариште (оптика)|фокусотжариштето]] (фокусот), повеќе не може да се добие [[лик]] што се фаќа на [[екран|екранот]]. Одбиените зраци на [[огледало|огледалото]] се одбиваат како паралелен сноп. Исто така, реален [[лик]] на [[предмет|предметот]] не се добива кога [[предмет|предметот]] е поставен меќумеѓу [[фокус|фокусот]]жариштето и [[огледало|огледалото]]. [[ликЛик|ликотЛикот]] добиен во тој случај е зголемен, исправен и нереаленневеродостоен.
 
За конструирање на [[лик|ликови]] кај сферните огледала по [[геометрија|геометриски]] пат, се користат најмалку два од карактеристичните [[зрак|зраци]]:
* [[Зрак]]зрак кој поминува низ [[центар|центарот]] на [[огледало|огледалото]] во правецот на [[радиус|радиусот]], кој по одбивањето се враќа по истиот пат; (а).
* [[Зрак]]зрак кој тргнува од [[предмет|предметот]], паралелен со [[оптичката оска]], и по одбивањето поминува низ [[фокус|фокусот]]жариштето и обратно, [[зрак|зракот]] што минува низ [[фокус|фокусот]]жариштето по одбивањето е паралелен со оската; (б).
* [[Зрак]]зрак кој паѓа во темето на [[огледало|огледалото]] под агол алфа спрема оптичката оска, се одбива на другата страна на оптичката оска под ист агол. (в).
 
Врската меќу растојаниетo p, од предметот AB, до темето T, нормалното растојание l, на ликот A1B1 од темето и фокусното[[жаришно растојание]] f, се изразува со равенката: <math>1/f = 1/p + 1/l</math>
 
Ликот добиен во конвексно [[огледало]], независно од растојанието на предметот од темето, е намален, исправен и нереален.
 
== Примена на сферните огледала ==
 
Вдлабнатите сферни огледала наоѓаат широка практична примена. Тие се составни делови на многу оптички уреди. Бидејќи со нив може да се менува меѓусебниот однос на светлинските зраци, тие се користат кај рефлекторите, фаровите на автомобилите, локомотивите, џебните ламби и др. Кај нив светлинскиот извор се поставува во фокусотжариштето на вдлабнатото сферно огледало. По одбивањето од сферното огледало, зраците даваат паралелен сноп светлина.
 
Сонцето дава голема светлинска енергија. Кога ќе се распоредат неколку големи вдлабнати огледала, така што фокуситежариштата да им се поклопуваат, тогаш во фокусотжариштето се добива многу висока температура на која можат да се топат метали. Тоа е сончева печка.
 
Испакнатите сферни огледала имаат помала примена. Во нив, на мала површина можат да се видат повеќе предмети. Затоа се користат кај автомобилите, автобусите и др., каде возачите преку нив можат да гледаат што се случува зад нив или од страна на возилото.
 
[[Категорија:ФизикаОгледала]]