Разлика помеѓу преработките на „Биологија“

Одземени 2 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
<div style="border: none; width:200px;"><div class="thumbcaption">Биологијата го проучува широкиот диверзитет на [[живот]]от '' — (надесно од горе лево)'' ''[[E. coli]]'', [[молика]], [[молец]], [[нилски крокодил]]. </div></div></div>
 
'''Биологијата''' (од [[грчки јазик|грчките]] зборови ''bios'' = живот и ''logos'' = наука) e [[наука]] за живите суштества и [[живот]]от воопшто. Во потесна смисла, таа ги изучува карактеристиките и [[однесувањеповедение]]то на [[организам|организмите]], нивното потекло и меѓусебни односи, како и односи со животната средина ([[биотоп]]от), нивната морфолошко - анатомска организација како и нивниот биохемиско - физиолошки строеж.
 
== Историски развој на биологијата ==