Peer-to-peer: Разлика помеѓу преработките

Додадени 29 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с (r2.7.3) (Робот: Додава ky, ml, sh, th; менува pt, sk, sr, vi)
сНема опис на уредувањето
Некои истакнати истражувачки проекти ги вклучуваат The Chord project, the PAST storage utility, the P-Grid, и содржината Cthe CoopNet content distribution system.
 
DHT-базираните мрежи биле широко користени за спроведување на поефикасно откривање извори<ref>{{Citation|last1=Ranjan|first1=Rajiv|last2=Harwood|first2=Aaron|last3=Buyya|first3=Rajkumar|date=1 December 2006|url=http://www.cs.mu.oz.au/%7Erranjan/pgrid.pdf|title=A Study on Peer-to-Peer Based Discovery of Grid Resource Information}}</ref><ref>{{cite web|url=http://gridbus.org/papers/DecentralisedDiscoveryGridFed-eScience2007.pdf|first1=Rajiv|last1=Ranjan|first2=Lipo|last2=Chan|first3=Aaron|last3=Harwood|first4=Shanika|last4=Karunasekera|first5=Rajkumar|last5=Buyya|title=Decentralised Resource Discovery Service for Large Scale Federated Grids |format=PDF}}</ref> , за мрежни компјутерски системи, како што помага во управување и распоредување на апликации. Активноста на откривање извори вклучува потрага по соодветни видови на ресурси кои се совпаѓаат со на барањата на корисникот. Најнови достигнувања во доменот на децентрализирано откривање извори се базираат на проширување на постоечките DHTs со способноста на мулти-димензионална организација на податоци и пребарувачко ротирање. Главните напори се согледуваат во припојување на просторните податоци, како што се индексите на Space Filling Curves(SFCs), вклучувајќи ги Hilbert curves, Z-curves, k-d tree, MX-CIF Quad tree и R*-tree за управување, рутирање, и индексирање и пребарување објекти над DHT мрежи. Просторните индекси се добро прилагодени за справување со комплексноста на Grid ресурсните (сомневања)?. Иако некои просторни индекси можат да имаат проблеми во поглед на рутирањето на товарната рамнотежа во случај на неверодојстојни податоци, сите просторни индекси се повеќе скалабилна[[размерливост|размерливи]] во зависност од бројот на hops генерирани пораки додека го пребаруваат и Grid ресурсниот мрежен прашалник.
 
===Неструктурирани системи===