Разлика помеѓу преработките на „Цаде (буква)“

Додадени 5 бајти ,  пред 12 години
с
..
с
с (..)
{{Phoenician glyph|letname=Цаде|archar=ﺻ,ﺹ|sychar= ܨ |gechar=ጸ|hechar=צ,ץ|amchar=sade|phchar=sade|ipa=sˁ|num=18|gem=90}}
'''Цаде''' (исто така '''Цади''', '''Саде''' или '''Сад''') е осумнаесеттата буква во многу [[Историја на азбуката|семитски писма]], како [[Феники јазик|феникискиот]], [[Арамејски јазик|арамејскиот]], [[Хебрејски јазик|хебрејскиот]] {{Ivrit|צ}} и [[Арапска азбука|арапскиот]] {{lang|ar|ﺹ}}. Нејзината најстара звучна вредност веројатно била {{IPA2|sˁ}}, иако постојат разни изговори кај разните денешни семитски јазици и нивните дијалекти. Таа претставува соединеније на три [[Протосемитски јазик|протосемитски]] „[[емфатична согласка|емфатични согласки]]“ на [[кананејски јазици]]. [[Арапски јазик|Арапскиот]], кој ги задржал фонемите како посебни, има воведено варијанти за изразување на трите. На арамејски, овие емфатични согласки се соединуваат во буквите ''[[ајин]]'' односно ''[[тет]]'', и така хебрејскиот збор ''ерец'' ארץ (земја, почва) е ''{{Unicode|араа}}'' ארעא на арамејски.
 
Феникиската буква била претворена во [[Грчка азбука|грчката]] буква [[сампи]] {{Unicode|Ϡ}} и [[Сан (буква)|сан]] {{Unicode|Ϻ}} на [[Староиталска азбука|етрурски]] {{Unicode|𐌑}} ''Ś''. Истата е и веројатен извор на инспирација за создавањето на буквата [[Ц]] во [[глаголица]]та, а потоа и во [[кирилица]]та.