Зборник на Миладиновци: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
<noinclude>{{заштитено-анон}}</noinclude>
[[Image:Bulgarian Folk Songs.jpg|thumb|200px|"Бѫлгарски народни песни", собрани од браќата Миладиновци, Загреб, 1861 година. Македонската наука не го користи овој термин, туку "Зборникот на Миладиновци".]]
'''Зборникот на Миладиновци''', насловен како "'''Бѫлгарски народни песни'''", излегува од печат во [[Загреб]], во текот на [[јуни]] [[1861]] година. Македонската наука за литература го избегнува терминот "Б‘лгарски народни песни" од причини што со едно интервентно вклучување на 70 бугарски народни песни од страна на менторот на изданието, [[Хрватска|хрватскиот]] [[бискуп]] [[Јосип Јурај Штросмаер]] и бугарскиот преродбеник [[Васил Чолаков]], наспроти бројката од шестотини македонски народни песни, [[Константин Миладинов]] како издавач и редактор бил должен{{факт}} да се согласи со промената на првобитно најавениот наслов - ''Македонски народни песни''.