Трета пунска војна: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нова страница: '''Пунските војни''' биле серија од три војни помеѓу Рим и Картагина водени пом...
 
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
'''Третата Пунскапунска војна''' значела долга опсада на [[Картагина]], која завршила со целосно уништување на градот. Причина за избивањето на војната биле растечкото нерасположение кон Рим во Шпанија и Грција, како и подемот во поморската моќ и во богатството што го имала Картагина во 50-те години по Втората Пунска војна.
'''Пунските војни''' биле серија од три војни помеѓу [[Антички Рим|Рим]] и [[Картагина]] водени помеѓу 264. и 146.г.п.н.е.<ref>Chris Scarre, "The Wars with Carthage," ''The Penguin Historical Atlas of Ancient Rome'' (London: Penguin Books, 1995), 24-25.</ref> Тие се познати како Пунски војни според латинското име (''punici, poenici'') за претците на картагинците - [[Феникија|феникијците]].
 
Главната причина за војните бил судирот на интересите помеѓу Картагинското царство и Римската република која била во подем. На почетокот на првата војна, градот-држава Картагина била доминантна сила во западниот [[Медитеран]] со големо поморско царство кое се протегало по брегот на Иберискиот полуостров, островите во Средоземното море и во северна Африка од Египет до Атлантскиот океан. Во меѓувреме, Рим завладеал со целиот Апенински полуостров и тежнеел да се прошири понатаму.
 
Со крајот на третата војна, по повеќе од 100 години војување и смртта на стотици илјади војници на обете страни, Рим го освоил Картагинското царство и го уништил градот до темел. Во истиот период, Рим водел војни и со Илирија, Македонија и Сирија, кои исто така завршиле со победа. Со тоа Рим станал доминантна сила во тогашниот познат свет.
 
 
==Третата Пунска војна (149.-146.г.п.н.е.)==
 
Третата Пунска војна значела долга опсада на Картагина, која завршила со целосно уништување на градот. Причина за избивањето на војната биле растечкото нерасположение кон Рим во Шпанија и Грција, како и подемот во поморската моќ и во богатството што го имала Картагина во 50-те години по Втората Пунска војна.
 
Без војска, Картагина постојано трпела упади од соседната Нумидија. Според мировните договори со Рим, ваквите несогласувања требало да бидат арбитрирани од Римскиот сенат. Но, во тие арбитражи Римјаните постојано ги фаворизирале Нумидијците. После педесеттина години од ваква состојба, Картагинците решиле да ги отфрлат ограничувањата од мировните договори, и составиле војска која ќе им се спротивстави на Нумидијците. Но, и оваа војна ја загубиле, и повторно се задолжиле да плаќаат отштета, овојпат кон Нумидија.
 
Но, новиот Картагински милитаризам ги вознемирил Римјаните, и во 149., со намера да ги принудат Картагинците на отворен конфликт, Римјаните им доставиле низа невозможни барања: да испорачаат 300 деца на аристократијата како заложници во Рим, да ги урнат градот и да го изградат подалеку од брегот, итн. Конечно тоа довело до одбивање од Картагинците и до почетокот на Третата Пунска војна. Картагинците, кои немале своја војска, се обидувале да се одбранат на најневозможни начини: дури ги правеле јажињата за катапултите од косите на жените. Но, воената надмоќ на Римјаните конечно дошла до израз и тие ја пробиле одбраната на градот во 146.г.п.н.е. Тие го уништиле градот, систематски го запалиле и разурнале и целокупното население го одвеле во ропство.
 
 
==Видете и:==
 
* [[Пунски војни]]
 
 
==Референци==
 
{{reflist}}
 
 
==Надворешни врски==
Ред 32 ⟶ 20:
[[Категорија:Античка историја]]
 
[[ar:حرب بونيقية ثالثة]]
[[ar:الحروب البونيقية]]
[[bg:Трета пуническа война]]
[[bn:পিউনিক যুদ্ধসমূহ]]
[[bsda:PunskiTredje ratovipuniske krig]]
[[de:Dritter Punischer Krieg]]
[[bg:Пунически войни]]
[[caen:GuerresThird púniquesPunic War]]
[[cses:PunskéTercera válkyGuerra Púnica]]
[[daeo:PuniskeTria krigePunika Milito]]
[[eu:Hirugarren Gerra Puniko]]
[[de:Punische Kriege]]
[[fr:Troisième Guerre punique]]
[[es:Guerras Púnicas]]
[[gl:Terceira Guerra Púnica]]
[[eo:Punikaj Militoj]]
[[euko:Gerra3차 Punikoak포에니 전쟁]]
[[frhr:GuerresTreći puniquespunski rat]]
[[is:Þriðja púnverska stríðið]]
[[gl:Guerras púnicas]]
[[it:Terza guerra punica]]
[[ko:포에니 전쟁]]
[[he:המלחמה הפונית השלישית]]
[[is:Púnversku stríðin]]
[[ka:მესამე პუნიკური ომებიომი]]
[[it:Guerre puniche]]
[[la:Tertium Bellum Punicum]]
[[he:המלחמות הפוניות]]
[[denl:Derde Punische Kriegeoorlog]]
[[ka:პუნიკური ომები]]
[[ja:第三次ポエニ戦争]]
[[lb:Punesch Kricher]]
[[ltno:PūnųTredje karaipunerkrig]]
[[nn:Den tredje punarkrigen]]
[[mt:Gwerer Puniċi]]
[[nlpl:PunischeIII oorlogenwojna punicka]]
[[pt:Terceira guerra púnica]]
[[ja:ポエニ戦争]]
[[ru:Третья Пуническая война]]
[[no:Punerkrigene]]
[[sk:Tretia púnska vojna]]
[[nn:Punarkrigane]]
[[sr:Трећи пунски рат]]
[[pl:Wojny punickie]]
[[ptfi:GuerrasKolmas Púnicaspuunilaissota]]
[[sv:Tredje puniska kriget]]
[[ru:Пунические войны]]
[[zh:第三次布匿战争]]
[[sk:Púnske vojny]]
[[sr:Пунски ратови]]
[[sh:Punski ratovi]]
[[fi:Puunilaissodat]]
[[vi:Chiến tranh Punic]]
[[zh:布匿战争]]