Разлика помеѓу преработките на „Самогласка од среден ред“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{самогласки}}
'''Самогласка од среден ред''' (или '''централна самогласка''') е вид на [[самогласка|самогласен]] глас присутен во извесни [[јазик|јазици]]. Карактеристично за овој глас е тоа што јазикот се става на половина пат помеѓу положбата за [[предна самогласка]] и [[задна самогласка]]. СпоредВо [[Меѓународнамакедонски фонетска азбукајазик|Меѓународнатамакедонскиот фонетска азбукајазик]], самогласкиединствената самогласка од среден ред се:е '''[[а]]''', и тоа во неакцентирана крајна положба, како во „ќерк'''а'''“.<ref name="МакГрам">{{цитирана книга|last=Кепески|first=Круме|authorlink=Круме Кепески|title=Граматика на македонскиот литературен јазик|publisher=Просветно Дело|location=Скопје|date=1990|edition=X|pages=61}}</ref>
 
Според [[Меѓународна фонетска азбука|Меѓународната фонетска азбука]], самогласки од среден ред се:
 
* [[затворена незаоблена самогласка од среден ред]] {{МФА|[&#616;]}}
* [[полуотворена незаоблена самогласка од среден ред]] {{МФА|[&#604;]}}
* [[полуотворена заоблена самогласка од среден ред]] {{МФА|[&#606;]}}
* [[речиси отворена самогласка од среден ред]] {{МФА|[&#592;]}} (мак. крајно, неакцентирано '''а''')
* [[отворена предна незаоблена самогласка]] {{МФА|[a]}} (неофицијална, но најчеста)
 
Напати се среќаваат и наменски симболи {{уникод|&#x1d7b;, &#x1d7f;}} {{уникод|(<s>ɪ</s>, <s>ʊ</s>)}} за [[речиси затворена незаоблена самогласка од среден ред|речиси затворена незаоблена самогласка од среден ред]].
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Самогласки]]