Аглутинативен јазик: Разлика помеѓу преработките

с
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
Во многу оддлени јазици, ова се развило првенствено преку [[конвергентна еволуција]]. Тука постои префериран еволуционен правец од аглутинативни синтетички јазици до [[фузионални синтетички јазици]], и потоа до [[несинтатички јазици]] кои са развиваат во [[изолациони јазици]] и оттука повторно до аглутинативни синтетички јазици. Како и да е, ова е само стандард и комбинација од стандардот, видливи се [[граматичката теорија]] и теоријата на општата лингвистика, посебно финалниот збор - [[стокопа]] и [[елизија]]. Овој феномен е познат како [[лингвистичко отстапување]].
Некои реални и функционално конструирани јазици, како што се [[Есперанто]], [[Њуспик]] и [[Клингон]] се претставени како аглутинативни јазици.
'''ПРЕПОРАКИ'''
 
== Литература ==
1.[[Stocking, George W.]](1995). [[Тhe Ethnographer's Magic and Other Essays in the History of Anthropology]]. University of Wisconsin Press p.84 [[ISBN 0-299-13414-8]].
2.Masayoshi Shibatani*Stocking, Theodora BynomGeorge W.(19991995). [[ApproachesТhe toEthnographer's languageMagic typology]].and OxfordOther Essays in the History of Anthropology. University of Wisconsin Press. pp5p.84 [[ISBN 0-19299-82386613414-58]].
*Masayoshi Shibatani, Theodora Bynom (1999). Approaches to language typology. Oxford University Press. стр. 5. ISBN 0-19-823866-5.
Bodmer,Frederick. Ed. by Lancelot Hogben. The Loom of Language. New York, W.W. Norton and Co, 1944, renewed 1972,pages стр. 53, 190ff. [[ISBN 0-393-30034-X]]
 
[[Категорија:Аглутинативни јазици| 1]]
[[Категорија:Синтетички јазици]]
 
 
[[ast:Llingua aglutinante]]