Разлика помеѓу преработките на „Демоним“

Додадени 880 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Демоним''' (од грч. „демос“ = народ и наставката за име „-оним“) е [[име|лична имен...)
 
с
Честопати постојат разлики во ендонимите (самонарекување) и [[егзоним]]ите (име под кое народот е познат во странство). Егзонимите честопати не го одразуваат вистинското разнообразие во рамките на дадениот регион. На пример, [[Инуити]]те во Канада често се групираат со [[Јупици]]те под заедничкиот поим Ескими. Иако се слични по јазик, Инуитите и Јупиците се сосем различни етнички групи, што е причината за неприфаќањето на општиот поим.
 
Демонимите често остануваат неизменети и по крупни политички поделби. Жителите на [[НР Кина]] и [[Република Кина]] ([[Тајван]]) се сметаат за Кинези, со тоа што во Тајван извесен дел од населението се смета и за Кинези и за Тајванци.<ref>{{цмс [[Северна Кореја]] и [[Јужна Кореја]] признаваат дека Корејците се една нација, иако меѓусебно не се признаваат како држави.
| author = Јун-хан Чу и Чија-лунг Лин
| title = Конструирање на тајванскиот идентитет и односите преку теснецот
| publisher = Taiwan Security Research
| url = http://www.taiwansecurity.org/TS/TS-Lin.htm
| date = 16–17 декември 1998
| accessdate = 7 декември 2009
| quote = Спорд општата анкета спроведена по претседателските избори во 1996, утврдено е дека 47,8% од жителите се изјасниле дека се горди што се Тајванци и Кинези, споредено со 20,8% кои биле горди што се Тајванци, а не Кинези. Само 5,5% биле горди што се Кинези, а не Тајванци.}} {{en}}</ref> [[Северна Кореја]] и [[Јужна Кореја]] признаваат дека Корејците се една нација, иако меѓусебно не се признаваат како држави.
 
Постојат и неполитички проблеми врзани со демонимите. На пример, жителите на [[Соединети Американски Држави|Соединетите Американски Држави]] се нарекуваат Американци, но ова воедно може да се однесува и на жителите на [[Северна Америка|Северна]] и [[Јужна Америка]]. Во минатото под „Американци“ се подразбирале сите жители на тие два континента, а промената настанала со доаѓањето на САД на меѓународната сцена како светска сила.