Разлика помеѓу преработките на „XML“

Додадени 1.628 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
с
{{напласти|
'''XML''' ([[англ.]] ''Extensible Markup Language'' = „проширлив означувачки јазик“) - наследникот на [[SGML]], е едноставен, многу флексибилен [[означувачки јазик]] (форматирање) на [[текст]], односно претставува множество на правила за енкодирање на документи. XML игра многу важна улога во размената на голема разноликост на податоци како на [[интернет]] така и на други места. XML e подмножество на [[SGML]], наменето за да ја олесни примената на [[парсер]] - от во споредба со целосниот [[SGML]] [[парсер]], примарно за користење на [[WWW]]. XML додава неколку дополнителни ограничувања на [[SGML]] синтаксата како на пример не дозволува незатворени почетни и завршни ознаки.
{{Infobox file format
| icon =
| logo =
| screenshot = [[Податотека:XML.svg|200п]]
| extension = .xml
| mime = прог. прил./xml</code>,<ref>{{цмс |url=http://tools.ietf.org/html/rfc3023#section-3.2 |title=Медиумски типови за XML, RFC 3023 |pages=9–11 |publisher=[[IETF]] |date=2001 |accessdate=4 јануари 2010}} {{en}}</ref>
| type code =
| uniform type = public.xml
| conforms to = public.text
| magic =
| owner = [[World Wide Web Consortium]]
| genre = [[означувачки јазик]]
| container for =
| contained by =
| extended from = [[SGML]]
| extended to = разни, меѓу кои:<br />[[XHTML]], [[RSS]], [[Atom (стандард)|Atom]], [[KML]]
| standard = [http://www.w3.org/TR/2008/REC-xml-20081126/ 1.1 (V издание)] {{release date and age|2008|11|26|df=yes}}<br>[http://www.w3.org/TR/2006/REC-xml11-20060816/ 1.0 (II издание)] {{release date and age|2006|08|16|df=yes}}
| free = да
}}
{{Infobox W3C Standard
| title = Проширлив означувачки јазик (XML)
| status = објавен
| year_started = 1996
| editors = Тиом Бреј, Жан Паоли, Мајкл Сперберг-Меквин, Ив Малер, Франсоа Јерго, Џон Кауан
| base_standards =
| related_standards = [[XML-шема]]
| abbreviation = XML
| domain = [[серијализација|серијализација на податоци]]
| website = [http://www.w3.org/TR/rec-xml XML 1.0]
}}
}}
'''XML''' ([[англ.]] ''Extensible Markup Language'' = „проширлив„'''проширлив означувачки јазик“јазик'''“) - наследникот на [[SGML]], е едноставен, многу флексибилен [[означувачки јазик]] (форматирање) на [[текст]], односно претставува множество на правила за енкодирање на документи. XML игра многу важна улога во размената на голема разноликост на податоци како на [[интернет]] така и на други места. XML e подмножество на [[SGML]], наменето за да ја олесни примената на [[парсер]] - от во споредба со целосниот [[SGML]] [[парсер]], примарно за користење на [[WWW]]. XML додава неколку дополнителни ограничувања на [[SGML]] синтаксата како на пример не дозволува незатворени почетни и завршни ознаки.
 
По дефиниција XML документот e [[низа од знаци]]. Речиси секој допуштен [[Уникод]]ен знак може да се појави во еден XML документ. Знаците кои што го прават XML документот се поделени на карактери за означување и карактери кои ги содржат самите податоци кои ни се потребни. Секоја низа од знаци која се користи за означување или започнува со „<“ и завршува со „>“ (се нарекува ознака, на пример <отсек>) или започнува со „&“ а завршува со „;“. Секоја друга низа од знаци која не наликува на претходноопишаната низа, ја претставува содржината на информацијата која се проследува со документот.
== Примена ==
Меѓу другото, XML наоѓа примена во: [[XHTML]], [[XQuery]], [[XSLT]], [[XForms]], [[XPointer]], [[JSP]], [[SVG]], [[RSS]], [[Atom]], [[XML-RPC]], [[Семантичка пајажина]], [[SOAP]] и друго.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Јазици за означување]]