Разлика помеѓу преработките на „Скриптирање на опслужувачка страна“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{внимание}}
 
Скриптирање на серверска страна (анг[[англ.]] '''Server-side scripting''') е [[веб серверопслужувач]]ка технологија каде што упитите се разрешуваат преку стартување на скрипта директно на веб серверот, која генерира димачка [[HTML]] страници. Оваа технологија вообичаено се користи за дизајнирање на интерактивни веб страници кои во позадина се поврзани со бази на податоци или слични складишта на податоци. Оваа технологија е реалична од технологијата на [[Скриптирање на клиентска страна]] каде што скриптите се извршуваат кај клиентот во рамките на [[веб прелистувач|веб прелистувачот]]от. За оваа намена најчесто се користи [[JavaScript]]. Основната предност кај скриптирањето на серверска страна е можноста за прецизно подесување на одговорот на опслужувачот согласно со барањата упатени од страна на клиентот, а согласно со неговите привилегии за пристап и дефинираните политики за работа со базите на податоци.
 
== Вовед ==
Како алтернатива на оваа техника се користи уште и '''[[систем на веб шаблони|системот на веб шаблони]]''' во таканаречена [[Model-view-controller|MVC рамка]]. Било кој [[Домен-специфичен програмски јазик|"не веб специфичен" програмски јазик]] може да се користи за управување со [[веб шаблони]]те.
 
== Поврзано ==
== Види исто така ==
 
* [[Content management system|content management system (CMS)]].