Разлика помеѓу преработките на „ISSN“

Додадени 17 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
::<math>= 0 + 21 + 42 + 40 + 20 + 27 + 10</math>
::<math>= 160</math>.
:Потоа се пресметува со [[модул (математикаинформатика)|модулот]] на 11 на овој збир: збирот се дели со 11 и така се определува остатокот.
::<math>\frac{160}{11} = 14\mbox{ OCTATOK }6=14+\frac{6}{11}</math>.
 
:Големата буква X во контролниот број означува контролен број 10.
 
За да ја потврдите контролната цифра, го пресметуваме збирот на сите осум цифри на ISSN-бројот помножени со нивната положба во бројот, сметајќи од десно (ако контролната цифра е X, тогаш на збирот му додаваме 10). Модулот за 11 на збирот мора да изнесува 0.
 
==Доделување на кодови==