Разлика помеѓу преработките на „Кралски академии во Шведска“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Svenska-Akademien.jpg|мини|Зградата на Шведската академија]]
 
[[Податотека:KVA.JPG|мини|Зградата на Академијата на науките]]
[[Податотека:Konstakademien Stockholm.jpg|мини|Зградата на Академијата на уметностите]]
'''Кралските академии''' се независни организации, основани со [[Список на шведски монарси|кралска]] наредба со цел да се развиваат уметностите, културата и науката во [[Шведска]]. [[Шведска академија|Шведската академија]] и [[Кралска академија на науките (Шведска)|Академијата на науките]] се надлежни за избирање на добитниците на [[Нобелова награда|Нобеловата награда]] за [[Нобелова награда за литература|литература]], [[Нобелова награда за физика|физика]], [[Нобелова награда за хемија|хемија]] и [[Нобелова награда за економија|економија]]. Групата академии опфаќа и неколку научни друштва, од кои три имаат добиено кралска повелба во текот на XVIII век.
 
 
==Уметност и култура==
[[Податотека:Konstakademien Stockholm.jpg|мини|Зградата на Академијата на уметностите]]
*[[Шведска академија]] (''Svenska Akademien'')
*[[Кралска академија на уметностите (Шведска)|Кралска академија на уметностите]] (''Kungl. Akademien för de Fria konsterna'')
 
==Наука==
[[Податотека:KVA.JPG|мини|Зградата на Академијата на науките]]
*[[Кралска академија на науките (Шведска)|Кралска академија на науките]] (''Kungl. Vetenskapsakademien'')
*[[Кралска академија на инженерските науки (Шведска)|Кралска академија на инженерските науки]] (''Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien'')