Разлика помеѓу преработките на „Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг“

с
mk
с (mk)
{{Внимание}}{{Викифицирање}}
{{Викифицирање}}
'''Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг''' (27 јануари 1775-20 август 1854), подоцна фон Шелинг,е германски филозоф. Стандардната историја на филозофијата со него ја постигна средината во развојот на германскиот идеализам, сместувајќи го него меѓу Фихте, неговиот ментор пред 1800, и Хегел, неговиот поранешен универзитетски цимер и некогашен пријател. Толкувањето на филозофијата на Шелинг е често тешкo, поради постојано менување на природата. Некои интелектуалци го опишуваат него како променлив мислител кој, и покрај тоа што е брилијантен, скока од тема на тема и му недостига синтетизирање за да формирање на целосен филозофски систем. Други ја оспорија идејата дека мислењето на Шелинг е обележано со големи прекини, наместо да докажат дека неговата филозофија секогаш се фокусира на неколку заеднички теми, особено на човековата слобода, апсолутното, и односот помеѓу духот и природата.
 
{{Infobox philosopher |
<!-- Scroll down to edit this page -->
<!-- Philosopher Category -->
region = Western Philosophy |
era = [[19th-century philosophy]] |
color = #B0C4DE |
image_name = Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling.png |
caption = |
name = Friedrich Wilhelm Joseph Schelling
| birth_date = {{birth date|1775|1|27|df=y}}
| birth_place = [[Leonberg]], [[Duchy of Württemberg|Württemberg]], [[Germany]]
| death_date = {{death date and age|1854|8|20|1775|1|27|df=y}}
| death_place = Bad [[Ragatz]], [[Swiss Confederation|Switzerland]]
| school_tradition = [[German idealism]] |
main_interests = [[Naturphilosophie]], [[Natural Science]], [[Aesthetics]], [[Religion]], [[Metaphysics]], [[Epistemology]] |
influences = [[Plato]], [[Jakob Böhme|Böhme]], [[Baruch Spinoza|Spinoza]], [[Gottfried Leibniz|Leibniz]], [[Immanuel Kant|Kant]], [[Friedrich Heinrich Jacobi|Jacobi]], [[Johann Gottfried Herder|Herder]], [[Johann Wolfgang von Goethe|Goethe]], [[Friedrich Hölderlin|Hölderlin]], [[Johann Gottlieb Fichte|Fichte]] |
influenced = [[Georg Wilhelm Friedrich Hegel|Hegel]], [[Samuel Taylor Coleridge|Coleridge]], [[Søren Kierkegaard|Kierkegaard]], [[Martin Heidegger|Heidegger]], [[Paul Tillich|Tillich]], [[Charles Sanders Peirce|Peirce]], [[Johann Wolfgang von Goethe|Goethe]], [[Emil Fackenheim|Fackenheim]], [[Slavoj Žižek|Žižek]], [[Olavo de Carvalho|Carvalho]]
}}
'''Фридрих Вилхелм Јозеф (фон) Шелинг''' ([[герм.]] ''Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling'', 27 јануари 1775-20 август 1854), подоцна фон Шелинг,е германски филозоф. Стандардната историја на филозофијата со него ја постигна средината во развојот на германскиот идеализам, сместувајќи го него меѓу Фихте, неговиот ментор пред 1800, и Хегел, неговиот поранешен универзитетски цимер и некогашен пријател. Толкувањето на филозофијата на Шелинг е често тешкo, поради постојано менување на природата. Некои интелектуалци го опишуваат него како променлив мислител кој, и покрај тоа што е брилијантен, скока од тема на тема и му недостига синтетизирање за да формирање на целосен филозофски систем. Други ја оспорија идејата дека мислењето на Шелинг е обележано со големи прекини, наместо да докажат дека неговата филозофија секогаш се фокусира на неколку заеднички теми, особено на човековата слобода, апсолутното, и односот помеѓу духот и природата.
 
Генералните рамислувања на Шелинг биле запоставени, посебно во земји од англиско говорно подрачје,како што било со неговата подоцнежна работа за митологија и откровение (од кои голем дел останаа непреведени). Ова не произлегува само од надмоќта на Хегел, чии сериозни дела го прикажуваат Шелинг само како едноставна додавка во развојот на идеализамот, но исто така и од неговата “Филозофија на природата” , која научниците ја изложија на потсмев за нејзиното "смешно" аналогизирање и недостатокот на емпириска ориентација. Во последниве години, научници Шелинг ги нападнаа двата извора на запоставувањето .
*•Систем на трансцеденталниот идеализам(1800), систем на трансцедентален идеализам (1978) преведен од П.Хит, вовед М. Фатер, Шарлотсвил; универзитетот во Вирџинија
 
{{Лични податоци
|NAME= Schelling, Friedrich Wilhelm Joseph
|ALTERNATIVE NAMES=
|SHORT DESCRIPTION=
|DATE OF BIRTH= 27 јануари 1775
|PLACE OF BIRTH= [[Леонберг]], [[Војводство Виртемберг|Виртемберг]], [[Германија]]
|DATE OF DEATH= 20 август 1854
|PLACE OF DEATH= [[Ragatz|Бад Рагац]], [[Швајцарија]]
}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Шелинг, Фридрих Вилхелм Јозеф Фон}}
[[Категорија:Родени во 1775 година]]
[[Категорија:Починати во 1854 година]]
[[Категорија:Философи од 19 век]]
[[Категорија:Христијански филозофи]]
[[Категорија:Идеалисти]]
[[Категорија:Германски философи]]
[[Категорија:Лутерани]]
[[Категорија:Германско благородништво]]
[[Категорија:Романтизам]]
 
[[af:Friedrich Schelling]]
[[an:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[be:Фрыдрых Вільгельм Ёзэф фон Шэлінг]]
[[be-x-old:Фрыдрых Вільгельм Ёзэф фон Шэлінг]]
[[bg:Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг]]
[[ca:Friedrich Schelling]]
[[cs:Friedrich Schelling]]
[[cy:Friedrich Schelling]]
[[da:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[de:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[en:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[et:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[es:Friedrich Schelling]]
[[eo:Friedrich Schelling]]
[[eu:Friedrich Schelling]]
[[fa:فریدریش ویلهلم یوزف شلینگ]]
[[fr:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[ko:프리드리히 빌헬름 요제프 셸링]]
[[hr:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[id:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[it:Friedrich Schelling]]
[[he:פרידריך וילהלם שלינג]]
[[la:Fridericus Schelling]]
[[lt:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[hu:Friedrich Wilhelm Joseph Schelling]]
[[mk:Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг]]
[[nl:Friedrich von Schelling]]
[[ja:フリードリヒ・シェリング]]
[[no:Friedrich von Schelling]]
[[pl:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[pt:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[ro:Friedrich Wilhelm Schelling]]
[[ru:Шеллинг, Фридрих Вильгельм Йозеф фон]]
[[sk:Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling]]
[[sr:Фридрих фон Шелинг]]
[[fi:Friedrich von Schelling]]
[[sv:Friedrich von Schelling]]
[[ta:பிரீடரிக் ஷெல்லிங்]]
[[tr:Friedrich Schelling]]
[[uk:Фрідріх Вільгельм Шеллінг]]
[[zh:弗里德里希·谢林]]