Разлика помеѓу преработките на „Експресионизам“

Додадени 1.579 бајти ,  пред 8 години
+
(ново)
 
(+)
'''Експресионизам''' е правец во уметноста (ликовната и музичката) и во литературата со средиште во Германија, а својот врв го доживува во годините околу [[Првата светска војна]].
 
==Идеја и појава==
Експресионизмот тежнее кон изразување на внатрешните напнатости, екстатичности, визионерството. Во ликовната уметност се забележува посебно акцентирање на боите, а како претходник во слиакрството се смета [[Ван Гог]].
 
Во литературата, се карактеризира со истакнување на лирски и драмски форми со слободен стих, екстатичен тон, хиперболичен израз.
 
Експресионистите ја отфрлаат идејата за прекрасното во вид на склад, хармонија и остварено единство на надворешното и внатрешното. Затоа експресионистите ќе „запрат“ и кога нешто не е докрај доречено. Во сето ова има нешто што потсетува на [[романтизам|романтизмот]]. Оваа сличност не е случајна: и двата равца се спротивставуваат на [[реализам|реализмот]].
 
Експресионизмот зазема посебно место меѓу уметничките правци затоа што зафаќа релативно најшироко подрачје и остава траги сè до наши дни.
 
==Наводи==