Ред (биологија): Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{биолошка класификација}} Во биолошката класификација на о...)
 
сНема опис на уредувањето
{{биолошка класификација}}
Во [[Биолошка класифиакцијакласификација|биолошката класификација]] на организмите, '''Ред''' е е [[таксономски ранг]] и [[таксон]]. Други застапени рангови се [[живот]]от (живиот свет), [[домен (биологија)|доменот]], [[царство (биологија)|царството]], [[колено (биологија)|коленото]], [[класа (биологија)|класата]], [[фамилија (биологија)|фамилијата]], [[род (биологија)|родот]] и [[вид (биологија)|видот]]. Родот е сместен помеѓу класата и фамилијата, и има свои надрангови: '''надред''' и '''магноред''', како и свои подрангови: '''подред''', '''инфраред''' и '''парворед'''.
 
На пример, [[орев]]от и [[хикорија]]та ѝ припаѓаат на фамилијата [[Оревоцветни]] (''Juglandaceae''), која спаѓа во редот [[Букоцветни]] (''Fagales'').