Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

нема опис на уредувањето
 
Мајка му Елена, го советувала да не ги напаѓа христијаните туку да ги заштитува. За време на школувањето во царскиот двор Константин со болка на душата гледал како римските војници ги мачат и убиваат христијаните. Кога станал император тој раководел со мудрост и разбирање за сите поданици на империјата.
 
== Битката на Милвианскиот мост ==
 
По смртта на [[Галериј]] во [[311]] година, римската империја била управувана од страна на [[Максенциј]] (306–312), [[Максимин Даја]] (310–313), [[Лициниј]] (308–324) и самиот Константин. [[Максенциј]], исто како и Константин, посакувал својата власт да не се ограничува со налозите дадени од страна на останатите владетели односно од страна на [[Тетрахија]]та.
 
Во текот на 312 година, Константин со 40.000 војници се упатил од Британија кон Италија. Од друга страна пак, Максенциј го чекал Константин со армија од околу 75.000 до 120.000 војници.
 
== Наводи ==