Бабуна (река): Разлика помеѓу преработките

Додадени 426 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
 
'''Реката Бабуна''' извира под врвот [[Солунска Глава]] на планината [[Јакупица]]. Има должина од 65 километри. Има живописна клисуреста челенка, делумно клисуресто речно корито, мали водопади во нејзиниот горен тек. Се храни со вода од поголем број на притоки.<ref>''Миловој Гашевски, Основни хидрографски особености на главните притоки на Вардар во СР Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979''</ref>. Протекува помеѓу планинскиот масив [[Јакупица|Мокра]] од левата и планината [[Бабуна (планина)|Бабуна]] од десната страна. Во долниот тек реката минува низ клисурата [[Пешти]], каде што речните вирови се доста посетени од капачи преку летниот период.
 
 
Слика:Babuna-River-Azot.jpg|Горното течение на реката Бабуна, сликана од патот Богомила - Папрадиште
File:Babuna vo klisurata Pesti.jpg|Клисурата Пешти на реката Бабуна
File:Babuna River.jpg|Долното течение на реката Бабуна во близината на клисурата Пешти
Слика:Babuna Bogomila Macedonia.jpg|Реката Бабуна во селото Богомила
</gallery>
</center>