Разлика помеѓу преработките на „Бакарно време“

Одземен 2.851 бајт ,  пред 13 години
с
нема опис на уредувањето
с (Бакарно доба преместена како Енеолит: Се работи за ист временски период со различни именувања)
с
| bgcolor="#FF8888" colspan="4" | '''[[{{Трипериоден систем]]'''}}
{| width="225" align="right" border="2" cellspacing="0" cellpadding="4" rules="all" style="margin:1em 1em 1em 0; margin-left:2em; margin-top:0em; border:solid 1px #AAAAAA; border-collapse:collapse; background-color:#F9F9F9; font-size:95%; empty-cells:show;"
Бакарното доба'''[[Енеолит]]от''', или Енеолитот'''Бакарното доба''' го опфаќа периодот од 4.500 - 2000 год. пред н.е. Првите сознанија за овој период, археолошките ископувања и истражувања биле извршени пред повеќе од педесетина години. Тогаш за прв пат е констатирана енеолитската населба на Скопското Кале, неколкуте во Пелагонија, како: Шуплевец, Бакарно Гумно, Црнобуки, Висок Рид, Горни Висои, Крушеанска Чука, Тумба-Карамани. Во охридско-преспанскиот регион се регистрирани две населби: Устие на Дрим и "Црквени Ливади". Во поново време во кумановско, констатирана е енеолитска населба на Костоперска Карпа, "Жеглиговски Камен", во скопско "Врањак", во делчевско "Градиште" кај с. Град, а во кочанско "Пилаво". Археолозите се согласија регионалната културна група во Македонија да ја наречат Шуплевец-Бакарно Гумно, која што хронолошки се вклопува во пошироки територијални рамки, во културниот комплекс Бубањ-Салкуца-Криводол.
|- align="center"
| bgcolor="#FF8888" colspan="4" | '''[[Трипериоден систем]]'''
|- align="center"
| bgcolor="#aadcdc" colspan="1" rowspan="9" width="15%" style="writing-mode:tb-rl" | '''[[Холоцен]]'''
| bgcolor="#ffffff" colspan="3" | ''Праисториски епохи''
|- align="center"
| bgcolor="#dedede" colspan="3" | '''[[Железно доба]]'''
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#EB9301" |   [[Доцно бронзено доба]]
| rowspan="4" bgcolor="#EAC672" |  
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#EAAD43" |   [[Средно бронзено доба]]
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#FFB300" |   [[Рано бронзено доба]]
|- align="center"
| colspan="3" bgcolor="#EAC672" | '''[[Бронзено доба]]'''
|- align="center"
| colspan="1" bgcolor="#FBD783" |     [[Бакарно доба]] ([[енеолит]])
| rowspan="2" bgcolor="#eeeeee" |  
| rowspan="8" bgcolor="#cccccc" |  
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#eeeeee" |   [[Младо камено доба]] ([[неолит]])
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#eeeeee" |   [[Мезолит]]
|- align="center"
| colspan="2" bgcolor="#dedede" | [[Епипалеолит]]
|- align="center"
| rowspan="5" bgcolor="#aadcff" style="writing-mode:tb-rl" | '''[[Плеистоцен]]'''
| bgcolor="#d0d0d0" |     [[Доцен палеолит]]
| rowspan="4" bgcolor="#a0a0a0" |  
|- align="center"
| bgcolor="#c0c0c0" |     [[Среден палеолит]]
|- align="center"
| bgcolor="#b0b0b0" |     [[Ран палеолит]]
|- align="center"
| colspan="3" bgcolor="#cccccc" | '''[[Камено доба]]'''
|}<noinclude>
 
[[ar:قالب:نظام الحقب الثلاث]]
[[fr:Modèle:Âges préhistoriques]]
[[nl:Drieperiodensysteem]]
[[uk:Шаблон:Історичні періоди]]
[[zh:Template:史前时代]]
</noinclude>
 
Бакарното доба или Енеолитот го опфаќа периодот од 4.500 - 2000 год. пред н.е. Првите сознанија за овој период, археолошките ископувања и истражувања биле извршени пред повеќе од педесетина години. Тогаш за прв пат е констатирана енеолитската населба на Скопското Кале, неколкуте во Пелагонија, како: Шуплевец, Бакарно Гумно, Црнобуки, Висок Рид, Горни Висои, Крушеанска Чука, Тумба-Карамани. Во охридско-преспанскиот регион се регистрирани две населби: Устие на Дрим и "Црквени Ливади". Во поново време во кумановско, констатирана е енеолитска населба на Костоперска Карпа, "Жеглиговски Камен", во скопско "Врањак", во делчевско "Градиште" кај с. Град, а во кочанско "Пилаво". Археолозите се согласија регионалната културна група во Македонија да ја наречат Шуплевец-Бакарно Гумно, која што хронолошки се вклопува во пошироки територијални рамки, во културниот комплекс Бубањ-Салкуца-Криводол.
Од сите наведени локалитети презентирани се 160 експонати движен археолошки материјал во салите на Музеј на Македонија.Тоа се разновидни керамички садови, алатки изработени од бакар, коска, камен, кремен, глинени тегови и прешлени, амајлии, накит од школки, зооморфни и антропоморфни фигурини, пинтадери и друго. Документацијата и преостанатиот материјал се чуваат во Музејот.
За енеолитот во Македонија објавено е во повеќе наши и странски стручни списанија, а основните податоци може да се добијат од Археолошката карта на Македонија бр.1 и бр.2.
 
 
{{археологија-никулец}}
<div class="boilerplate metadata" id="stub">
{| cellpadding="0" cellspacing="0" style="background-color:transparent">
| [[Слика:Peru_Machu_Picchu_Sunset.jpg|36px| ]]
|''&nbsp;Оваа статија поврзана со [[археологија]] е [[Википедија:Што е никулец?|никулец]]. Може да [[Помош:Како да уредам страница|помогнете]] со нејзино [{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|action=edit}} проширување].''
|}
</div>
 
<noinclude>
[[en:Template:Archaeology-stub]]
</noinclude>
 
== Надворешни линкови ==
[[Категорија:Археолошки никулци]]
 
[[Категорија:Археологија|*]]
[[Категорија:Периоди во археологијата]]
[[Категорија:Праисторија]]