Разлика помеѓу преработките на „Тахитски јазици“

с
нема опис на уредувањето
с
|child8=[[Мориорски јазик|Мориорски]] (веројатно †)
}}
'''Тахитските јазици''' се група на [[источни полинезиски јазици]] во рамките на централната источна гранка. (другите два члена на централната источна гранка се [[Рапански јазик|рапанскиот јазик]], зборуван на островот Рапа Ити, и [[МаркескиМаркиски јазицијазик|маркескитемаркиските јазици]]).
 
Двата најважни јазика од оваа група по бројот на говорници се [[Тахитиски јазик|тахитискиот]] и [[маорски јазик|новозеландскиот маорски јазик]]. Тахитскиот е главен јазик на [[Друштвени Острови|Друштвените Острови]], а се користи и како ''[[лингва франка]]'' ширум сета [[Француска Полинезија]], додека пак маорскиот се зборува од многубројното [[маори|маорско]] малцинство во [[Нов Зеланд]], каде ужива подеднаков статус на официјален јазик заедно со англискиот.