Разлика помеѓу преработките на „Балкански сојуз“

Додадени 207 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
с (Бот Додава: he:הליגה הבלקנית (ברית))
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
{{Никулец од областа на историјата}}
 
'''Балканскиот сојуз''' е сојуз помеѓу [[Србија]], [[Бугарија]], [[Грција]] и [[Црна Гора]] насочен против [[Отоманска Империја|Османлиската Империја]]. Балканскиот сојуз е едната од страните која ја води [[Прва балканска војна|Првата балканска војна]]. Судирот на сојузниците, по војната води до [[Меѓусојузничка војна|Меѓусојузничката војна]].
 
Преговорите за создавање на Балканскиот сојуз започнале есента [[1911]] година. Особено компликувани биле преговорите меѓу [[Србија]] и [[Бугарија]], и тоа поради несогласувањата околу поделбата на [[Македонија]]. Под силен притисок на [[Русија]] двете страни биле принудени на разни отстапувања. За да започнат преговорите услов било Бугарија да се откаже од прелиминарниот [[Санстефански Договор]] и на Србија да и го признае правото на дел од [[Македонија]]. Според тоа, мотивитеМотивите за создавање Балкански сојуз е поделбата на Османлиското наследство во Европа (тоа го вклучува и Македонија), а непосреден повод била [[Италијанско-турска војна|Италијанско-турската војна]] во [[1911]] година, бидејќи Османлиската Империја била зафатена на друго место.
 
Преговорите за создавање на Балканскиот сојуз започнале есента [[1911]] година. Особено компликувани биле преговорите меѓу [[Србија]] и [[Бугарија]], и тоа поради несогласувањата околу поделбата на [[Македонија]]. Под силен притисок на [[Русија]] двете страни биле принудени на разни отстапувања. За да започнат преговорите услов било Бугарија да се откаже од прелиминарниот [[Санстефански договор]] и на Србија да и го признае правото на дел од [[Македонија]].
Потпишувањето на спогодбата, според бугарската влада, било забрзано од следните причини: таа сметала дека [[Младотурци]]те ќе го истребат бугарското население во [[Тракија]] и во Македонија; дека руско-турските преговори ќе овозможат користење на [[Босфор]]от и на [[Дарданели]]те на руската флота, со што ќе ја загуби Русија како заштитник на бугарските интереси во случај на војна со [[Турција]], дека врз основа на спогодба меѓу [[Австро-Унгарија]] и [[Романија]] ќе се овозможи проширување на Романија на бугарска територија и дека Турција ќе отпочне превентивна војна против Бугарија. Сите овие стравови биле оправдани.
 
ПотпишувањетоСпоред набугарската спогодбатавлада, споредпотпишувањето бугарскатана влада,спогодбата било забрзано од следните причини: таа сметала дека [[Младотурци]]те ќе го истребат бугарското население во [[Тракија]] и во Македонија; дека руско-турските преговори ќе овозможат користење на [[Босфор]]от и на [[Дарданели]]те на руската флота, со што ќе ја загуби Русија како заштитник на бугарските интереси во случај на војна со [[Турција]], дека врз основа на спогодба меѓу [[Австро-Унгарија]] и [[Романија]] ќе се овозможи проширување на Романија на бугарска територија и дека Турција ќе отпочне превентивна војна против Бугарија. Сите овие стравови биле оправдани.
Српската влада имала сопствени причини да го забрза потпишувањето на спогодбата со Бугарија. По избувнувањето на Италијанско-турската војна, српската влада веднаш испратила доверлив распис во [[Петроград]], во [[Лондон]] и во [[Париз]], обрнувајќи и внимание на [[Тројна Антанта|тројната Антанта]] на последиците што Италијанско-турската војна, веројатно, ќе ги предизвика на [[Балкан]]от, напоменувајќи притоа дека најдобар начин за зачувување на интересите на балканските народи ќе биде создавањето сојуз меѓу балканските држави. [[Грција]] не го очекувала решението на [[македонско прашање|македонското прашање]] од [[Големи сили|Големите сили]], меѓутоа во согласност со дотогашната поддршка на грчката политика, особено од [[Англија]], очекувала да го оствари своето територијално проширување на територијата на Македонија. Поради тоа била солидарна со другите балкански држави за создавање балкански сојуз. [[Црна Гора]] се солидаризирала со Србија, а своите територијални претензии ги насочувала кон [[Скадар]] и кон [[Албанија]].
 
Српската влада имала сопствени причини да го забрза потпишувањето на спогодбата со Бугарија. По избувнувањето на Италијанско-турската војна, српската влада веднаш испратила доверлив расписдопис во [[Петроград]], во [[Лондон]] и во [[Париз]], обрнувајќи и внимание на [[Тројна Антанта|тројната Антанта]] на последиците што Италијанско-турската војна, веројатно, ќе ги предизвика на [[Балкан]]от, напоменувајќи притоа дека најдобар начин за зачувување на интересите на балканските народи ќе биде создавањето сојуз меѓу балканските држави. [[Грција]] не го очекувала решението на [[македонско прашање|македонското прашање]] од [[Големи сили|Големите сили]], меѓутоа во согласност со дотогашната поддршка на грчката политика, особено од [[Англија]], очекувала да го оствари своето територијално проширување на територијата на Македонија. Поради тоа била солидарна со другите балкански држави за создавање балкански сојуз. [[Црна Гора]] се солидаризирала со Србија, а своите територијални претензии ги насочувала кон [[Скадар]] и кон [[Албанија]].
 
[[Грција]] не го очекувала решението на [[македонско прашање|македонското прашање]] од [[Големи сили|Големите сили]], меѓутоа во согласност со дотогашната поддршка на грчката политика, особено од [[Англија]], очекувала да го оствари своето територијално проширување на територијата на Македонија. Поради тоа била солидарна со другите балкански држави за создавање балкански сојуз.
 
[[Црна Гора]] се солидаризирала со Србија, а своите територијални претензии ги насочувала кон [[Скадар]] и кон [[Албанија]].
 
== Видете исто така ==
* [[Распаѓање на Отоманската Империја]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/boshtml/bos143.htm The Formation of the Balkan Alliance of 1912], Mount Holyoke College.
 
 
{{Никулец од областа на историјата}}
 
[[Категорија:Балкански војни]]
6.160

уредувања