Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

Нема измена во големината ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Македонија на Македонците''' е мото на македонските патриоти и револуционери во борбата против [[Отоманската империја]] за слобода и човекови права <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>, со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од македонското националноослободително движење. Мотото има неколку варијанти: ''Македонија за Македонија'', ''Македонија на Македонците'' и ''Македонија за Македонците''. Особено овие зборови ќе имаат одглас во меѓународната јавност по говорот на англискиот политичар и тогашен премиер [[Вилјам ГледстонГладстон]] во однос на [[Македонското прашање]] и неговото решавање <ref name="DZBMN"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за филозофско - историски науки, Скопје, 1981''</small></ref>.
 
== Појава ==
== Македонско прашање ==
 
Кон крајот на [[19 век]] [[македонското прашање]] станало актуелно во меѓународните кругови и највидните преставници од политиката и науката почанале да ги искажуваат своите ставови во однос на неговото решение. На [[19 јануари]] [[1897]] година британскиот државник [[Вилијам ГледстонГладстон]] на покана на ''Бајронското друштво'' во писмо го изложил својот става кон македонското прашање и во него било истакано:
 
{{Цитатник|''Безнадежноста на турската управа ќе ме натера да станам со задоволство сведок на нејзиното истерување од земјите што ги потчинила: и тоа без да се знаат изворите што се готови да го подржат бунтот. Јас лично не се осмелувам да преземам на себе одговорност за каква било негова подршака. Уште полошо и посрамно од самата турска управа е постоењето на љубомора помеѓу Грците и Словените и плановите на постојните држави за присвојување на туѓи теритотии. А зошто да не биде Македонија на Македонците, како што е Бугарија на Бугарите и Србија на Србите? Иако се тие сите мали и слаби, нека се остават да се поврзат меѓусебно за одбрана, така што не ќе можат да бидат голтнати од другите, било големи или мали, кое веројатно ќе дојде како последица од нивните меѓусебни караници'' <ref name="DZBMN " />}}