Разлика помеѓу преработките на „Инвестициска банка“

викиформатирање
(викиформатирање)
{{внимание}}
'''Инвестиционите банки''' им помагаат на компаниите, владите и нивните агенции, да профитираат преку издавање, купување и продавање на хартии од вредност на примарниот пазар на капитал. Исто така овие банки им помагаат на корпорациите, преку советување за преструктуирање, аквизиција и др.
Инвестиционите банки се разликуваат од комеријалните банки кои што примаат депозити и издаваат кредити.Меѓутоа Меѓутоа во последно време разликата помеѓuпомеѓу овие два вида на банки се намалува , поради тоа што комерцијалните банки нудат разни услуги за кои порано беа специлализирани само инвестиционите банки. Во [[Соединетите Американски Држави]] со [[Глас-Стигалов акт|Глас-Стигаловиот акт]], кој што беше донесен во екот на [[големата светска економска криза ]] се забрани комерцијалните банки да се занимаваат со издавање [[хартии од вредност]] ако во исто време примаат и депозити[[депозит]]и.
 
Овој акт беше укинат и заменет со Грам-Линч-Биловиот акт во [[1999]] година.
=Инвестиционо банкарство=
 
Инвестиционите банки им помагаат на компаниите,владите и нивните агенции,да профитираат преку издавање,купување и продавање на хартии од вредност на примарниот пазар на капитал.Исто така овие банки им помагаат на корпорациите,преку советување за преструктуирање,аквизиција и др.
Инвестиционите банки се разликуваат од [[Брокер|брокерските куќи]] кои се занимаваат со купопродажва на акции и обврзници. Меѓутоа некои компании дејствуваат истовремено и како брокери и како инвестициони банки. Во тие компании спаѓаат најпознатите светски финансиски институции.
Инвестиционите банки се разликуваат од комеријалните банки кои што примаат депозити и издаваат кредити.Меѓутоа во последно време разликата помеѓu овие два вида на банки се намалува ,поради тоа што комерцијалните банки нудат разни услуги за кои порано беа специлализирани само инвестиционите банки.Во Соединетите Американски Држави со Глас-Стигаловиот акт,кој што беше донесен во екот на големата светска економска криза се забрани комерцијалните банки да се занимаваат со издавање хартии од вредност ако во исто време примаат и депозити.
Овој акт беше укинат и заменет со Грам-Линч-Биловиот акт во 1999 година.
Инвестиционите банки се разликуваат од брокерските куќи кои се занимаваат со купопродажва на акции и обврзници.Меѓутоа некои компании дејствуваат истовремено и како брокери и како инвестициони банки.Во тие компании спаѓаат најпознатите светски финансиски институции.
 
==Главни активности и организациони единици==
 
Основна функција на инвестиционите банки е купопродажба финансиски производи за своите клиенти но и за свое име и сметка.
 
Инвестиционото банкарство е поделено на т.н Преднапредна канцеларија,Средна средна канцеларија и Задназадна канцеларија.
 
=== Предна канцеларија===
Инвестиционото бакарствобанкарство е термин кој произлегува од терминот инвестициона банка и вклучува помагање на клиентите да креираат профит на пазарот на капитал како и давајки им совети за преструктуирања, аквизиции и тн.
 
Инвестиционите банкаррибанкари изготвуваат генерална шема кoја потоа ја изнесуваат на состаноците со клиентите со очекување дека нивниот напор ке биде награден со налог за купување/продавање кога клиентот ке се реши за трансакција. Кога банкарот ке биде ополномоштен , во истиот момент ја презема одговорноста за приготвување на потребнаtапотребната документација за извршување на трансакцијата и за заклучување на договорот.
 
{{никулец}}
 
 
[[de:Investmentbank]]
{{никулец}}
[[en:Investment banking]]
[[fr:Banque d'investissement]]
[[id:Bank investasi]]
[[it:Banca d'affari]]
[[lt:Investicinis bankas]]
[[ru:Инвестиционный банк]]
[[sv:Investmentbank]]
[[zh:投资银行]]