Германска селанска војна: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (Бот: Промена на шаблон: Ист-никулец)
Нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
{{Infobox Military Conflict
|conflict = German Peasants' War
|campaign =
|colour_scheme = background:#bbcccc
|image =
|caption =
|casus =
|date = 1524–1526
|place = modern Germany, Switzerland, Austria
|result = suppression of revolt and execution of participants
|territory =
|combatant1 = Peasant Army
|combatant2 = [[Swabian League]]
|commander1 = [[Thomas Muntzer]]<br>[[Hans Müller von Bulgenbach]]<br>[[Wendel Hipler]]<br />
|commander2 = [[Georg, Truchsess von Waldburg]]
|strength1 = 300,000
|strength2 =
|casualties1 = >100,000
|casualties2 =
}}
Селаните на свој начин ја разбирале реформата на [[Мартин Лутер]], во Германија. Тие барале укинување на личната зависност, довивање земја и соодветна даночна политика. Востанието почнало во Швапската област и набрзо се проширило ве цела Германија. Востанието било предводено од Томас Минцер. Востанието било крваво задушено, а повеќе од 100 000 селани заедно со Минцер биле убиени.
{{Никулец од областа на историјата}}