Соња Алис Селма Тони Зиман (родена на 8 февруари 1926 во Ајхвалде во близина на Берлин) е германска актерка, танчарка и пејачка. Во 1950-ти години, честопати била споменувана заедно со нејзиниот колега Рудолф Прак. Таа била сметана како една од најпопуларните и најобожаваните глумици во Германија. Меѓу нејзините најголеми успеси се „Девојката од црната шума“ и Пустелијата е зелена .

Соња Зиман

Приватен животУреди

Зиман се омажила трипати. Првиот брак со Рудолф Хамбах. Заедно биле помеѓу 1953 и 1956 година и заедни имале еден син, кој починал во 1970 година на возраст од само 16 години од тумор. Од 1961 до 1968 година била во брак со полскиот писател Марек Хуласко . Нејзиниот трет брак со глумецот и режисер Чарлс Регние траел од 1989 до смртта на Регние во 2001 година.

Соња Зиман живее во Тегернзе во Баварија и во Сент Мориц. Во 2006 година, по многу години, таа се појавила на ток-шоу, шоу Бекман. Во 2011 година била интервјуирана за документарецот Гермејн Дамар - Танцувачката ѕвезда.

Надворешни врскиУреди