Соланоски јазик

(Пренасочено од Солано јазик)

Соланоскиот е изолиран мртов јазик кој се зборувал во северно Мексико и можеби на територијата покрај денешната граница со САД во Тексас. Овој јазик денес на науката е познат по еден список со 21 збор кој најверојатно се појавил во 1703 или 1708 година после покрстување на говорниците.

Pre-contact distribution of Solano language

Користена литератураУреди

  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
  • Goddard, Ives (Ed.). (1996). Languages. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 17). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-048774-9.
  • Sturtevant, William C. (Ed.). (1978-present). Handbook of North American Indians (Vol. 1-20). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. (Vols. 1-3, 16, 18-20 not yet published).

ПоврзаноУреди