„Саблазна“ (српскохрватски: Саблазан) – филм на режисерот Драгован Јовановиќ од 1982 година. Главните улоги ги играат: Милан Ајваз, Милан Пузиќ, Љубомир Дидиќ и Дејан Дубајиќ.[1]

Синопсис уреди

Се ближи крајот на војната. Неискусно момче добива задача да ја чува уапсената секретарка и љубовница (ја игра Бошковиќ) на еден германски мајор. Еден ден, додека момчето и затвореничката водат љубов, во затворот влегува комесарот, а момчето го удира и бега заедно со девојката. Тогаш, неговите другари тргнуваат во потера по него, а двајцата бегаат кон реката, каде што ги чека спасот.

Наводи уреди