Смиља Мучибабиќ

Смиља Мучибабиќ (Smilja Mučibabić),(14 октомври 1912, Мостар12 август 2006, Сараево) — босанско-херцеговски биолог. Таа била една од најистакнатите билози во поранешна Југославија во 20 век.[1]

Смиља Мучибабиќ
Роден14 октомври 1912(1912-10-14)
Мостар, Автроунгарија
Починал12 август 2006(2006-08-12) (возр. 93)
Сараево, Босна и Херцеговина
ДржавјанствоБосна и Херцеговина
Полињабиологијаекологија
УстановиУниверзитет во Сараево
ОбразованиеУниверзитет во Кембриџ
Познат поОсновач на Фактултетот за науки во Сараево

БиографијаУреди

Смиља Мучибабиќ е родена во Мостар, на 14 септември 1912 година, каде се стекнува со основно и средно образование. Од 1930 до 1934 година студирала биологија на Филозофскиот факултет во Белград. Тогаш Мостар бил во Австроунгарската империја.

Пред Втората светска војна била професор во Велико Градиште, а потоа и во Сремски Карловци. Како член на група прокомунистички активисти, таа била уапсена и однесена во германскиот логор Јанкомир во близина на Загреб, а подоцна и во затворот на Савската цеста каде била задржана до крајот на војната во 1945 година.

Првите години по воените денови, Смиља Мучибабиќ се вратила во Крапина и работела во средно училиште до крајот на учебната 1945/1946 година. Таа била префрлена во Училиштето за наставници во Мостар.[2] Следната година, како искусен професионалец, таа била назначена за директорка на оваа гимназија. Било забележано нејзиното успешно управување со Гимназијата и нејзината грижа за унапредување на наставата и добила бројни награди и признанија.

Во есента 1949 година станала професор при Вишото педагошко училиште во Сараево. Таа работела таму сè до основањето на Катедрата за биологија на Филозофскиот факултет во Сараево (1954). Потоа била испратена во Зоолошкиот институт на Природно-математичкиот факултет во Белград. Две години работела на отворање и пуштање во употреба на новоформираната Катедра за биологија во Сараево.

Таа добила стипендија од британски совет на Универзитетот во Кембриџ. Две години работела на докторска дисертација во протозоолошка екологија. На Смиља Мучибабиќ и било дозволено да ја брани докторската теза по две години.[3][4][5]

НаводиУреди

  1. Redžić S. 2007: In Memoriam – Professor dr. Smilja Mučibabić. Arch. Biol. Sci, Belgrade, 59(2): 159-161.
  2. „Iz tiska je izašla monografija o Učiteljskoj školi Mostar“ (Bosnian). Архивирано од изворникот на 4 March 2016.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  3. Mucibabic S. 1957. The growth of mixed populations of Chilomonas paramecium and Tetrahymena pyriformis. J. Gen. Microbiol. 16: 561-571.
  4. - Chilo+ patula
  5. [1] Chilo