Слатководен екосистем

(Пренасочено од Слатководна биологија)

Слатководните екосистеми се водни екосистеми. Тука спаѓаат езерата барите, реките, потоците и мочуришта. Тие се разликуваат од морските екосистеми по тоа што овие содржат многу повеќе сол. Слатководните живеалишта се класификуваат по различни фактори како температурата, светлинската пропусност и вегетацијата.


ПоврзаноУреди

БиблиографијаУреди