Сирак

дете чии родители се починати или го имаат напуштено

Сирак или сираче е дете трајно оставена од своите родители.[1][2] Општата употреба го ограничува користењето на поимот за деца (или младите на животните) кои ги изгубиле двата родитела.

„Сираци“ од Томас Кенингтон (1885)

Во одредени животински видови каде таткото обично ја напушта мајката и младото пред или по раѓањето, младото ќе биде наречено сирак само кога мајката ќе умре, не сметајќи ја тогашната состојба на таткото.


Наводи уреди

  1. Merriam-Webster online dictionary
  2. Concise Oxford Dictionary, 6th edition "a child bereaved of parents" with bereaved meaning (of death etc) deprived of a relation