Симеон Денчев Ѓанков (бугарски: Симеон Денчев Дянков, роден на 13 јули 1970 во Софија) — бугарски економист, политичар и поранешен министер за финансии на Бугарија и вицепремиер.

Симеон Ѓанков
Вицепремиер
На должноста
јули 2009 – 12 март 2013
Министер за финансии
На должноста
јули 2009 – 12 март 2013
Претходник Пламен Орешарски
Наследник Калин Христов
Лични податоци
Роден(а) 13 јули 1970
Софија, Бугарија
Партија ГЕРБ
Портал (бугарски) www.simeondjankov.com

Надворешни врски уреди